ŠEST AUTOBUSA: Zenički penzioneri učestvovat će na protestima u septembru

ŠEST AUTOBUSA: Zenički penzioneri učestvovat će na protestima u septembru

pensionist_905525

Po zaključku Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH i zenički penzioneri će učestvovati na najavljenim protestima u septembru u Sarajevu, potvrdio je Fahro Klico, predsjednik zeničkog udruženja.

– Osnovni razlog su niske penzije mada ima i drugih zahtjeva koji su trenutno u drugom planu, kazao je Klico.

Prema njegovim riječima iz Zenice bi na protestima trebalo da učestvuje oko 300 penzionera u 6 autobusa a sav teret finansiranja odlaska u Sarajevo pada na teret općinskog udruženja i to iz sredstava članarine. Težak položaj penzionerske populacije ilustruje i činjenica da su izostale subvencije koje su bile aktuelne ranijih godina,osim zanemarljivog iznosa za električnu energiju za najugroženije penzionere i to za ograničenu mjesečnu potrošnju.

-Nema više ni prehrambenih paketa,a konkretna pomoć izostaje i sa nivoa administracije Zeničko dobojskog kantona.

-Prošlog mjeseca umrla su 73 člana našeg Udruženja i po osnovu redovne pomoći u takvim situacijama izdvojeno je 27.000 maraka, ukazao je Klico.

Na području Općine Zenica ima oko 20.000 penzionera, pri čemu je oko 16 hiljada članova Udruženja, što je 80 posto od ukupnog broja. Minimalne penzije od 310 ili nešto više maraka prima njih 12.000.

rtvze.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE