Šest godina od preseljenja rahmetli Husejina Smajlovića

Prije šest godina, 21. maja 2016. godine u 65. godini na ahiret je preselio Husejin Smajlović, bivši gradonačelnik Zenice i predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Za nešto malo manje od 12 godina koliko je bio načelnik i gradonačelnik Zenice preporodio je ovaj grad.

Pored političke angažiranosti svoj veliki doprinos dao je i u radu Islamske zajednice. Bio je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zenica te Sabora Islamske zajednice.

O tome kakav je bio čovjek rahmetli Husejin Smajlović najbolje govore riječi pojedinaca koji su ga poznavali.

– Rahmetli Husejin Smajlović je jedan od onih svršenika Gazi Husrev-begove medrese, koji nisu svoj ukupni društveni angažman ograničili samo na doprinos razvoju Islamske zajednice. U našem narodu će ostati upamćen ne samo kao neko ko je zadužio Zenicu nego čitav bošnjački narod i Bosnu i Hercegovinu. Iako je obnašao brojne funkcije u državi i društvenoj zajednici, on je podjednako ostao vezan i za Islamsku zajednicu. Kada je predsjedavao najvišim predstavničkim tijelom muslimana – Saborom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i bio njegov potpredsjednik – zajednica je prolazila kroz veoma teške izazove. Ali, to je bio i period njenog jačanja i izgradnje unutrašnjih kapaciteta. Svim tim procesima Husejin je dao nemjerljiv doprinos. Osim onoga što je učinio za našu zajednicu i državu, Husejina ćemo pamtiti i po njegovog ahlaku, islamskom moralu i edebu koji ga je krasio. Vjerujem kako je očuvanje sjećanja na njega najmanje što možemo učiniti, uz dovu Uzvišenom da mu se smiluje i da ukabuli njegova dobra djela – riječi su reisul-ulema dr. Husein-ef. Kavazović.

Copy

I bivši reisul-ulema dr. Mustafa-ef. Cerić govorio je o Husejinu Smajloviću koji je bio predsjednik Sabora za vrijeme drugog mandata na časnoj dužnosti reisul-uleme dr. Cerića.

– Rahmetli Husejin nije bio prosječni Bošnjak, već nadprosječni bošnjački/bosanski junak i gazija, koji je znao šta treba uraditi u pravo vrijeme na pravom mjestu. Sve dok bude „pametnih glava“ u Bošnjaka, poput Husejina Smajlovića, bit će i Bosne i bit će Bošnjaka, koji hoće, znaju i mogu braniti čast i slobodu svoga naroda, kao što je tu čast i tu slobodu branio rahmetli Husejin Smajlović. Neka mu se Milostivi Allah smiluje i oprosti grijehe. I neka dobra bosanska duša rahmetli Husejina oprosti nama što ga nismo uvijek razumjeli u njegovom nastojanju da pozlati Grad Zenicu i usreći bosansku državu i društvo – riječi su dr. Cerića.

Borac za Bosnu i Hercegovinu

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske i počasni građanin Zeničko-dobojskog kantona smatra da je mnogo razloga da se govori i piše o ličnosti i djelima Husejina Smajlovića, čiji je doprinos razvoju Grada Zenice, ali i Bosne i Hercegovine – neizmjeran.

– Bio je izuzetna ličnost. To su najbolje prepoznali njegovi sugrađani i mi, prijatelji pokojnog Husejina. Borio se za svoj grad i njegove stanovnike –  srčano, odvažno i neumorno. Borio se za Bosnu i Hercegovinu, ali ne bilo kakvu – već slobodnu i demokratsku, državu vladavine prava i ravnopravnih odnosa među svima, državu tolerancije i otvorenu prema Europi i svijetu. Osim toga, uporno se borio za nacionalnu ravnopravnost i ravnopravnost svih građana. Čast mi je što sam u prigodi da iznesem svoje mišljenje o ovom divnom čovjeku. Svi koji smo ga poznavali pamtimo ga po izvanrednom radu i velikoj ljubavi prema rodnom gradu i svojoj državi, Bosni i Hercegovini. Ponosan sam što me je Husejin Smajlović, koji me je dočekivao u Zenici širom otvorenih vrata, smatrao svojim prijateljem – kazao je Mesić.

Valentin Inzko, bivši Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini kaže da su vrata Husejinovog kabineta uvijek bila otvorena za sve građane Zenice. Nikada nije govorio kako se nešto ne može uraditi, da je nemoguće, već da se do rješenja treba i mora stići kroz dogovor. 

– Ovakav pristup je ono po čemu su ga građani i cijenili i zbog čega su mu u više navrata – tokom izbora za načelnika i gradonačelnika, u periodu od ukupno oko 12 godina – poklanjali svoje povjerenje. Imao je, uz ostalo, odlične odnose sa predstavnicima međunarodne zajednice. Zato, jer je volio svoj rodni grad i htio i da međunarodne organizacije finansiraju neke od projekata u Zenici. Bio je, pouzdano to znam, posebno ponosan na stadion Bilino Polje, na čijem je terenu i u nezaboravnom ambijentu „A“ fudbalska selekcija Bosne i Hercegovine nastupala u svim svojim međunarodnim utakmicama. Pokojni Husejin je bio divan, pravi domaćin za svakoga ko je došao u njegov grad, ili da prati fudbalsku utakmicu u Zenici. Iskazivao je optimizam, pozitivne rezone, susretljivost i vedrinu. I prema meni je bio prijateljski raspoložen, otvoren i u našim razgovorima iznosio zanimljive inicijative i ideje u interesu bržeg razvoja Zenice i Bosne i Hercegovine u cjelini. Ostaje mi u sjećanju i po nepresušnoj energiji i raznim oblicima vizionarstva, zbog čega zaslužuje moje, i ne samo moje, najveće uvažavanje i izvanredne ocjene o njegovoj ličnosti i djelima. Fascinirale su me Husejinove želje da Zenicu transformiše – što prije i uspješnije – u grad u koji će se, često je to potencirao, dolaziti, a ne samo kroz njega – prolaziti – prisjetio se Inzko.

Bio je insan

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, također se prisjetio rahmetli Smajlovića. Kaže da je rahmetli Husejin Smajlović kao čovjek i načelnik-gradonačelnik dao poseban doprinos u stvaranju odličnih uslova za rad kluba i uspjehe njegovih članova u nastupima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. 

– Bio je privržen sportu uopće, a, prije svega, nogometu, košarci i atletici. Dočekivao nas je i prvi nam čestitao najveće trijumfe – na sarajevskom aerodromu i nakon povratka u Zenicu. Iskazivao je poštovanje prema Atletskom klubu Zenica i svim njegovim atletičarima. Bio je oduševljen time što smo na dostojanstven način širom svijeta predstavljali našu svetinju – Bosnu i Hercegovinu. Uvijek je na razne načine podržavao sve takmičare Atletskog kluba Zenica i na tome mu je zaista malo reći samo -hvala – riječi su Amela Tuke.

Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona kazao je da društvo koje ne poštuje istaknute pregaoce nakon njihovog odlaska sa ovog svijeta postaje, nažalost, okrnjeno društvo, uvijek će mu ponešto faliti i biti na nekakvom udaru. Neće nam ići u prilog ako ne budemo pratili i pretvarali u stvarnost ideje i zamisli velikana koji su – za života – bili posebne vrijednosti u našem bitisanju. Za kraj, navedimo i riječi Ikbala Smajlovića, sina rahmetli Husejina koje govore o tome kakav je on bio čovjek.

– Cijenim da svi oni koji su ga poznavali, duže ili kraće, sasvim je nebitno, sigurno potvrđuju da je bio, što bi naš narod rekao, insan. Prizeman, skroman i čestit čovjek, moralan, hrabar i srčan, iskren, čovjek od riječi i povjerenja, jednostavan i susretljiv, čovjek koji je umio razgovarati o svemu i sa svakim, i sa prosjakom i sa ekselencijama, ali bez usiljenosti, glume, sa puno vedrine i duhovitosti u glasu – riječi su Husejinovog sina Ikbala.

Mnogo više o Husejinu Smajloviću svakako se može pročitati u monografiji „Sjećanja o Husejinu Smajloviću“ autora Faruka Midžića, uglednog zeničkog novinara.

Alem Dedić/Preporod.info

Prethodni članakKasumović: Mijenjamo samoproglašenog bega Izetbegovića!
Sljedeći članakSkinuo odjeću i trčao go preko mosta (VIDEO)