Portal 072info

Šest godina od smrti Ismeta Ćele Bajramovića

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Danas je šesta godišnjica od smrti ratnog komandanta Vojne policije Armije RBiH, kontroverznog Sarajlije Ismeta Bajramovića Ćele.

Na Facebook stranici koja je, kako je napisano, posvećena “posljednjem sarajevskom kralju ulice”, Ćele su se prisjetili fotografijama na kojima je on nasmijan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Početkom rata, Ćelo se istakao u dvije odlučujuće bitke za Sarajevo – 2. maja 1992. godine kada se na Skenderiji vodila bitka za Predsjedništvo BiH sa niškim specijalcima.

54915d0f-ea9c-4331-8bbd-028ab0765237-ismet-celo17

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Drugu značajnu ulogu je imao u Pofalićkoj bici 16. maja 1992. godine. Početkom 1993., smijenjen je sa mjesta komandanta Vojne policije.

Tokom rata, Ismet Bajramović slagao se sa ostalim sarajevskim komandantima Jukom Prazinom, Ramizom Delalićem Ćelom, Mušanom Topalovićem Cacom. Krajem septembra 1993. ranjen je na Ciglanama dok je sjedio sa svojim prijateljima u bašti kafića. Liječnici mu spašavaju život. Evakuiran je u Njemačku na liječenje. Po povratku u Sarajevo, novi život počeo je kao ugostitelj. Preuzeo je predratni kultni kafić Estrada, ali ne zadugo. Ćelino ime godinama se provlačilo kroz policijske izvještaje, medije i sudove, važio je za jednog od najžešćih kriminalaca. Bajramović je 17. decembra 2008. godine izvršio samoubistvo, pucavši sebi u sljepočnicu iz pištolja u svom stanu u Sarajevu, ali uzrok tog čina nije poznat.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

avaz.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME