Portal 072info

Šest kandidata za selektora BiH bit će ozvaničena danas

Članovi Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) sutra će razgovarati o izboru novog selektora fudbalske “A” reprezentacije BiH, a hoće li izabrati nasljednika Safeta Sušića na “užarenoj klupi” nije izvjesno.

Pred “bh. fudbalskom vladom” naći će se skraćena lista od šest osoba koje su ostale u igri između 22 trenera kandidata za selektora. Iako još nezvanično, gotovo je sigurno da će novi selektor BiH biti Faruk Hadžibegić, Mehmed Baždarević, Amar Osim, Milovan Rajevac, Sergej Barbarez ili Blaž Slišković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prije sastanka IO, koji će se održati sutra (četvrtak, 11. decembra) u hotelu “Kristal” u sarajevskom predgrađu Ilidži, petočlana “ad hoc” komisija za prijedlog imenovanja selektora sačinit će, odnosno ozvaničiti listu šestorice kandidata. O njima će potom raspravljati i odlučivati članovi Izvršnog odbora.

Postoje dvije opcije epiloga sutrašnje sjednice. Prema prvoj, onu koju priželjkuju u N/FS BiH, je da sutra imenuju selektora. Ukoliko ne bude dogovora, tj, odluke, onda će se lista kandidata sa šest skratiti na dva, najviše tri trenera. Od njih će jedan na narednoj sjednici IO najkasnije do 25. decembra biti izabran za selektora BiH. Da bi selektor uopšte bio izabran potrebno je da za odluku glasa 12 od 14 članova Izvršnog odbora (jedan član suspendovan).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukupno, nakon smjene Sušića 17. novembra, za selektora BiH prijavila su se 22 kandidata. Sa 13 njih čelnici N/FS BiH su pregovarali. Dušan Bajević, Vahid Halilhodžić i Nijemac Felix Magath odbili su ponude. Igor Štimac, Dragan Okuka, Šener Bajramović, Vlatko Glavaš, Osim, Hadžibegić, Barbarez, Rajevac, Slišković i Baždarević kroz razgovore sa N/FS BiH izrazili su želju za preuzimanjem kormila popularno zvanih “zmajeva”, nacionalnog tima koji nakon četiri kola u grupi “B“ kvalifikacija za EURO 2016 ima svega dva boda sa itekako smanjenim šansama za učešćem na šampionatu Starog kontinenta koji će biti odigran u Francuskoj.

Anadolija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME