Portal 072info

Šest načina da učinite mozak pametnijim i bržim

Da li vam se često dešava da ne znate gdje su vam ključevi? Ovo je tekst za vas…

Postoji način da svoj mozak dovedete u red i budete pametniji, treba samo da “trenirate”, a ovo je šest trikova kako da uspijte u tome:

#1. Dok se tuširate ili kupate držite oči zatvorene. Ne olakšavajte sebi nalaženje šampona i kupke, nego razdvojte osjećaje i pomučite se malo, piše “Edukacija“.

#2. Plešite! Igrajte! Pokreti koje pravite dok đuskate tjeraju mali mozak da luči proteine koji pomažu neuronima da budu efikasniji nego obično.

#3. Ako vam je primarno korišćenje desne ruke, koristite povremeno lijevu ruku za pranje zuba ili neke takve uobičajne, svakodnevne stvari za koje inače koristite desnu ruku. Ako ste ljevoruki, onda koristite desnu ruku malo češće. Na taj način gubi se osjećaj mehaničkog rada u najobičnijim situacijama.

#4. Igrajte ping-pong. Stoni tenis je kao sport vrlo zahtjevan i podrazumjeva potpunu koncentraciju i ručno-očnu koordinaciju. Na taj način jača se socijalna interakcija.

#5. Idite u kupovinu. Kupovina je jako dobra aktivnost za mozak. Osim fizičkog napora, kada ste u kupovini vježbate i mozak jer ova aktivnost zahteva razmišljanje, komuniciranje sa ljudima, preračunavanje…

#6. Naučite neke zabavne vještine kao što je, na primjer, žongliranje. Na ovaj način neka područja mozga se aktiviraju, a motoričke aktivnosti i prostorna orijentacija se na taj način poboljšavaju.

Podijelite članak