Šest načina kako sirće može pomoći u održavanju vrta

Screenshot 4 27

Osim što je korisno u vašem domu, ocat ili sirće može biti od pomoći i u održavanju vrta. Proljeće je vrijeme kada se i vaš vrt budi, a s rastom biljaka dolaze i brojni problemi koje možete riješiti i prirodnim putem.

Donosimo vam pet korisnih savjeta kako sirće može pomoći u održavanju vrta.

1. Riješite se korova

Bijeli ocat je pet posto sirćetne kiseline, koja može prodrijeti kroz membrane biljaka, ubijajući ih od lišća prema dolje. Sirće stavite u bočicu s raspršivačem, nemojte ga razrijediti i poprskajte lišće korova tek toliko da ga prekrije, ali ne i da kaplje niz biljku. Unakrsna kontaminacija može naštetiti drugim biljkama, pa pripazite da ne prskate po vjetrovitom ili kišovitom danu i ne prskajte previše.

2. Otjerajte životinje

Životinje obično mrze miris octa pa ga koristite da ih držite izvan vašeg vrta. Uzmite nekoliko starih krpa, namočite ih u sirće i postavite duž oboda svog vrta. Miris će djelovati kao nevidljiva ograda koja udaljava zečeve, jelene i rakune, pa čak i odbija zmije. Ponovite postupak nakon kiše ili nakon što se miris povuče, zato postavite podsjetnik ili ga učinite dijelom redovnog održavanja vrta.

3. Riješite se insekata

Puževi mogu polako proždirati vaše biljke, ali kad ih pošpricate octom, tijela puževa će se rastopiti. Ako ipak ne želite promatrati puževe kako se tope, možete njih i insekte držati na odstojanju krpama natopljenim octom.

4. Potaknite klijanje

Namakanje sjemena prije sadnje može pomoći u klijanju, a sirće pomaže i u tome. Stavite sjeme u malu posudu i dodajte toliko vode, ali ga nemojte u potpunosti potopiti. Prije prekrivanja posude sa sjemenkama dodajte od jednu do tri kašike octa. Pustite da se sjeme namače od osam do 12 sati, ali ne duže od 24. Tvrde ljuske oko sjemena omekšat će i potaknuti klijanje.

5. Nahranite cvijeće

Ocat može djelovati kao hrana za cvijeće u vašem vrtu. Za svaku bocu vode dodajte jednu šoljicu octa i zalijevajte cvijeće kao i obično. Ovo prirodno gnojivo izvrsno djeluje na kiselo cvijeće poput hortenzija, rododendrona, gardenija, božikovina i azaleja.

6. Riješite se plijesni

Sirće može poslužiti kao antimikotik koji će spasiti vaše biljke od plijesni i drugih gljivica. Samo pomiješajte tri kašike jabukovog octa s bocom vode i promućkajte. Dodajte rastvor u bočicu s raspršivačem kako biste poprskali zahvaćena područja. Ovom metodom uklanjaju se i crne gljivice s biljaka.