Portal 072info

Šest namirnica koje treba da izbjegavate tokom menstrualnog ciklusa

Glavobolje, nadutost i neraspoloženje samo su neki od neprijatnih simptoma PMS-a. Pogledajte koje namirnice pojačavaju negativne simptome…

Menstrualni bolovi mogu da budu krajnje neprijatni i uporni. Kao što postoje namirnice koje ublažavaju negativne simptome koje izaziva PMS, tako isto postoje one koje pojačavaju i podstiču bol. Sljedećih šest „neprijatelja“ poželjno je držati na distanci tokom ciklusa. 

Konzervirana hrana i čips 

Potrudite se da zaobiđete bilo kakvu prerađivanu hranu poput one u konzervama ili čipsa. Ova hrana sadrži veliku količinu natrijuma koji može dodatno da pojača bol u želudcu i izazove povraćanje. 

Umjesto ove hrane birajte zdravu, sirovu hranu. 

Masno meso 

Meso sadrži visoki nivo zasićenih masti, koja može da izazove upalu i bol. A to vam je najmanje potrebno tokom menstruacije, da nekom hranom samo „pojačate“ svoj bol. Ako baš ne možete da izbacite meso sa svog jelovnika, onda bar birajte bijelo meso ili umjesto mesa, jedite ribu. 

Pecivo 

Znamo. Pecivo može da bude krajnje ukusno, ali nažalost, ova hrana sadrži veliki nivo trans-masti (poznate i pod imenom „djelimično hidrogenisanim uljem“) koje povećavaju nivo estrogena i izazivaju bol u materici. Ono što trans masti čini opasnim je način na koji podižu vaš LDL holesterol, trigleceride i nivoe lipoproteina, a smanjuju vaš HDL holesterol – najgora moguća kombinacija masnog organskog jedinjenja. Naš predlog je da konzumirate hljeb bogat vlaknima. 

Slatkiše 

Kolači i sva ostala hrana bogata šećerom popravlja raspoloženje samo na kratko, istovremeno podstičući bol u želudcu. Zato, ako vam se traži „šećer“, umjesto čokoladnog kolača, uzmite prije neko voće poput kruške, banane, dinje i jabuke. 

Kofein 

Kafa s dosta kofeina može da podstakne bol i izazove kašnjenje sljedećih menstrulanih ciklusa. 

Umjesto kafe, pokušajte da pijete čajeve ili kafu sa manje kofeina. Takođe se preporučuje da zaobiđete konzumiranje energetskih napitaka. 

Alkohol 

Sva alkoholna pića imaju krajnje negativno dejstvo po naše fizičko stanje, izazivajući nadimanje ali i promjena raspoloženja. Uživajte u čaju i pokušajte da u toku menstruacije ne konzumirate ni alkohol ni kafu.

Podijelite članak
  • 2
    Shares