Šest osoba uhapšeno, sumnjiče se za ratne zločine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH su na području Sarajeva i Goražda, uhapsili šest osoba. Uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

Osim toga, osobe se sumnjiče da su počinile krivična djela organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela ratnih zločina i povrede zakona ili običaja rata, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, biti predati na dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Uhapšeni su bivši pripadnici Armije BiH.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, sumnjiče se za ratni zločin u selu Jošanica kod Foče, u decembru 1992. godine. Tu je ubijeno 56 žrtava srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece.

“Tokom napada, izvršeno je paljenje i uništavanje kuća i imovine. Žrtve su nakon zločina pronađene i identifikovane.

Osumnjičeni se terete da su kao zapovjednici i pripadnici Višegradske brigade Armije RBiH, učestvovali u napadu na selo i počinjenju zločina nad stanovništvom”, kažu iz Tužilaštva BiH.

U predmetu je izvršena opsežna istraga tužilaštva sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima.

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni će iz SIPA biti dovedeni postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti oduku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Raport