Šest savjeta za asmatičare koji bi da povećaju fizičku aktivnost

Šest savjeta za asmatičare koji bi da povećaju fizičku aktivnost

runningwithinhaler

Ako imate hroničnu astmu ili astmu koja se javlja u vrijeme vježbanja, još uvijek možete trčati i lagano disati.

Čini se da se trčanje i astma uzajamno isključuju, ali kada pogledate Paolu Radcliffe, svjetsku rekorderku u maratonu, kojoj je dijagnosticirana astma uzrokovana vježbanjem kada je imala samo 14 godina, onda ne trebate tražiti dodatne razloge da se uvjerite da je moguće i astmatičarima da uživaju u kardio-intezivnom sportu kao što je trčanje.

Bill Roberts, doktor medicine, i profesor na University of Minnesota Medical School u St. Paul-u, nudi sljedećih 6 savjeta za trkače, koji poput njega, pate od astme. Slijedite njegove savjete i moći ćete trčati, a da pri tome dišete punim plućima.

1. Budite sigurni da je u pitanju astma

Samo zato što “pištite” i kašljete, ne znači da imate astmu. “Postoji nekoliko stvari koje mogu upućivati na astmu, a najuobičajna je disfunkcija glasnih žica.” tvrdi Roberts. “Viđam to često kod ljudi, posebno mlađih, koji misle da imaju astmu samo zato što imaju piskav glas.”. Posjetite svog doktora kako bi dobili pravu dijagnozu i osigurali pravi tretman.

2. Popijte svoje lijekove

Lijekovi za astmu djeluju na taj način što opuštaju mišiće oko dišnih puteva. Kada se ti mišići ukoče (što je poznato kao bronchospazam), astmatičari iskuse piskav glas, kašljanje i otežano disanje.

Brzodjelujući lijekovi za astmu poput Albuterola, koji su često propisani kao inhalatori u slučaju nužde – olakšavaju simptome u roku nekoliko minuta, se također mogu koristit i kao preventivne mjere, tvrdi Roberts. Tako da astmatičari mogu uzeti preporučenu dozu nekoliko minuta prije trčanja kako bi osigurali da se simptomi neće pojaviti.

Ako imate hroničnu astmu (što znači da se vaši simptomi ne pojavljuju samo pri fizičkom naporu) vjerovatno morate uzimati dnevno lijekove kako bi stvari držali pod kontrolom, a najčešće je u pitanju inhalirani steroid uz dodatak inhalatora za prvu pomoć.

3. Zagrijte se

Neki astmatičari će pomisliti da će, ako preskoće zagrijavanje, sačuvati svoja pluća za trčanje ili vježbanje, ali to je pogrešno. Pripremom pluća tokom zagrijavanja možda čak i izbjegnete napad u samom toku treninga. Postoji jedan “period odmora” za bronchospazam. “Ako zagrijavanje odradite dovoljno snažno da izazovete kašljanje ili piskav glas, onda otprilike imate 4 do 6 sati prije nego dobijete spazam sličnog ili goreg destva.

Cilj je da se zagrijavate dovoljno snažno da dobijete mali spazam koji vam neće potrošiti energiju. Robberts predlaže da trčite nekoliko minuta, a onda nekoliko kratkih ubrzanja (trčite prvo sporo, onda naglo ubrzate, pa opet sporo).

4. Zaštitite se protiv polena

Alergeni polena mogu da pokrenu simptome astme za one koji boluju od astme uzrokovane vježbanjem, pa se preporučuje da trčite kada ima najmanje polena u zraku, a to je obično rano ujutru. Nakon trčanja, istuširajte se što je prije moguće kako bi saprali polen iz kose i sa kože i stavite odjeću u kojoj ste vježbali odmah na pranje.

Ako je količina polena visoka čak i ujutro, uradite ono što dr. Roberts radi: Otiđite u neki fitness centar i radite kardio trening na zatvorenom ili ipak radite trening vani, ali neki koji ne zahtijeva da dišete ubrzano. Možete voziti bicikl ili šetati.

5. Prekrijte lice

Čak i ljudi bez astme počnu da kašlju kada trče u uslovima niskih temperatura. Zašto? Udisanje hladnog, suhog zraka rezultira hladnim i suhim zračnim putevima što je okidač za branchospazam.

Roberts predlaže da prekrivate svoj nos i usta dok trčite kako bi vlažni zrak koji izdišete pomogao u vlaženju zraka koji udišete. Klonite se pamučnih bandana jer se one mogu smrznuti na vašem licu.

6. Budite pametni

Uvijek nosite inhalator za slučaj nužde. I ne samo dok trčite. Nema razloga da nije uvijek uz vas. Može vam stati u džepove šorca za trčanje. Možda vam nikada ne zatreba njegova pomoć, ali ako zatreba kojim slučajem, bićete sretni što je tu.

Imajte plan igre. Utvrdite sa svojim doktorom seriju postupaka koje trebate obaviti kada dobijete napad astme. Trebate li nazvati doktora da utvrdi stepen napada? Ili trebate pokušati olakšati stvari svojim inhalatorom? Kreirajte plan akcija sa kojim ste i vi i vaš doktor zadovoljni.

Savjet Robertsa za slučaj kada upadnete u nevolju: Ovo trebate vidjeti sa svojim doktorom, ali najbolje bi bilo da inhalirate onoliko koliko je potrebno da zaustavite napad, ili dok se ne počnete tresti toliko da ne možete držati inhalator, što je opet popratna pojava lijeka. Za neke ljude, ovo uključuje 4-6 udisaja, svakih 5 minuta nekoliko puta.

Razmislite da nosite medicinsko upozorenje. Ogrlica ili bilo koja druga oznaka koja će reći da imate astmu, može uštedjeti vrijeme onima koji vam prvi priteknu u pomoć. Upotrebom pravog lijeka na vrijeme, možete spasiti život.

Ako imate ozbiljnu astmu, povećajte mjere predostrožnosti. Ako imate toliko ozbiljnu astmu da u roku nekoliko trenutaka iz super stanja pređete u totalno zabrinjavajuće stanje, razmislite da trčite sa još jednom osobom ili nosite mobitel sa sobom, ili uradite oboje.

(fitlife)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS