Screenshot 1 14


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Održavanje forme tokom pandemije koronavirusa nije lagan zadatak, a oni koji vježbaju od kuće trebaju znati i kako se adekvatno oporaviti.
Ukoliko se prosječna osoba preforsira tokom treninga, vjerovatno će savjete za oporavak potražiti na internetu. Ovog puta su košarkaši britanskog tima London Lion otkrili nekoliko svojih tajni za ubrzavanje oporavka.

Roleri za mišiće mogu pomoći kod napetosti, a preporučuje se korištenje rolera na bolnim mjestima dva puta dnevno. Roleri su jeftino i efikasno sredstvo za razbijanje čvorova i upaljenih tačaka u mišićima. Istraživanja su pokazala da rolanje razbija ožiljno tkivo i uklanja čvorove koji su često uzrok bolova u mišićima i zglobovima. Zbog toga je potrebno provesti nekoliko minuta ujutro i navečer u korištenju rolera na bolnim mjestima.

Košarkaši čvrsto vjeruju da im pomaže sok od trešnje jer poveava nino melatonina, smanjuje upale, oštećenja mišića i povećava snagu tokom intenzivnih vježbi.

Svako ko radi na svojim mišićima razmišlja o količini proteina u ishrani, ali proteini prema tvrdnjama košarkaša pomažu i u oporavku mišića. Sporo probavljivi proteinski shake prije spavanja produžava trajanja sinteze proteina u mišićima te dolazi do rasta mišića dok spavate. Također, proteinski shake poboljšava kvalitet odmora i sna te osigurava energiju za sljedeći dan. Konzumiranje visokoproteinskog doručka nakon buđenja smanjuje potrebu za hranom tokom dana. Zbog toga se treba držati zdrave hrane poput nemasnog mesa, jaja, jogurta i zobene kaše.

Iako je to uobičajen savjet, ipak je potrebno naglasiti važnost unosa vode. Tokom napornog vježbanja je potrebno piti vodu kako bi se organizam oslobodio toksina te kako bi se spriječila dehidracija. Dehidrirani mišići brzo postaju bolni tako da je dnevno potrebno popiti dva ili više litara vode.

Odmor je ključan za oporavak tijela i smanjuje rizik od povreda. Dobar san i odmor ne treba zanemariti, jer ako ste među onima kojima “treba samo pet sati sna”, onda ne dajete svom tijelu dovoljno vremena da se oporavi. U tom slučaju ćete biti skloniji povredama. Kvalitetan san je jedan od najboljih načina za ubrzanje oporavka mišića, tako da je potrebno spavati između sedam i osam sati tokom noći. To će vam pomoći da vidite prave rezultate vježbanja.

Također, led je dobar način da smanjite upale i odmorite mišiće nakon vježbanja. Led je dovoljno držati dvadesetak minuta na bolnom mjestu, a to će ubrzati oporavak i pripremiti mišiće za sljedeći trening.