Šest savjeta za pravilno pranje zuba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pranje zuba je, naizgled, jednostavan postupak, ali većina osoba ne održava higijenu usta na pravilan način. I ne zna u čemu griješi… Ali, kada posjete zubara, mnoge frapira činjenica da opet imaju karijes na nekoliko zuba, a od posljednje popravke je prošlo samo dva, tri mjeseca.

Zabrinjavajuće zvuči i podatak da više od 2,4 milijarde ljudi potpuno zanemaruje oralnu higijenu. Ovo je zaključak istraživanja objavljenog u stručnom časopisu “Journal of Dental Research”. Zato, ukoliko želite da sačuvate blistav osmjeh, ujutro i uveče obavezno koristite četkicu i pastu, i to na sljedeći način:

1. Nabavite srednje tvrdu četkicu, jer meka ne skida naslage, a gruba oštećuje gleđ i desne, pišu “Vijesti.me”

2. Četkicu postavite sa spoljne strane između zuba i desni i laganim, vibrirajućim pokretima, pomjerajte je lijevo-desno. Tim pokretom omogućavate vlaknima da prodru između zuba. Zatim je vucite na dole (ako su gornji zubi u pitanju) ili gore kada perete donje.

3. Unutrašnju stranu prednjih zuba perite tako što ćete da četkicu držite vertikalno, a zatim pomjerate nježno gore-dolje.

4. Unutrašnju stranu bočnih zuba perite povlačeći energično četkicu na gore (kod donjih zuba), odnosno na dolje (gornji).

5. Grizne površine čistite kružnim pokretima, a četkicu držite potpuno horizontalno.

6. Veoma je važno da četkice za zube redovno mijenjate, najviše posle tri do četiri mjeseca.

Najčešća greška: Naslage hrane, koje se nalaze na površini zuba, neće se skinuti ako četkicu povlačite samo lijevo-desno, već će se sabijati između zuba i vremenom uzrokovati karijes. Takođe, ukoliko četkicu pomjerate samo gore-dolje, naslage (koje su pune bakterija) nabijate u desne i pravite “gnojne džepove”.