Portal 072info

Šest štetnih navika kojima nesvjesno uništavate svoje zube

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Veliki broj navika koje djeluju bezazleno mogu, zapravo, biti vrlo štetne po zdravlje vaših zuba. Ovo su neke do njih…

Neredovne posjete zubaru 

Čak i ako redovno perete zube i koristite zubni konac, to nikako ne znači da ste preduzeli sve što je moguće da sačuvate zdravlje zuba – bar jednom godišnje potrebno je zakazati profesionalno čiščenje kod zubara. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Perete zube suviše kratko 

Svi znamo koliko je preskakanje pranja zuba štetno, ali ono čega većina nije svjesna je da je zube potrebno prati najmanje dva, a najviše pet minuta. Takođe, ako želite da sačuvate dobro zdravlje zuba, korišćenje zubnog konca je obavezno. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Perete zube potezima lijevo-desno 

Pravilno pranje zuba zahtjeva određenu tehniku – zube gornje vilice potrebno je prati pokretima odozgo nadole (obrnuto važi za donju vilicu), pri čemu se četkica odvaja od zuba svaki put kada povučete potez. Na taj način izbjegavate zaostajanje i zavlačenje hrane izmedju zuba i ispod desni, odnosno stvaranje džepova. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koristite paste bez fluora 

Upotreba fluora je najbolji način za prevenciju karijesa. U čemu je stvar? Zubne naslage leglo su bakterija koje vrše demineralizaciju zuba, a procesom remineralizacije (u kom se minerali poput fluora talože u zubnoj gleđi, zamenjujući istrošene minerale) ponovo se uspostavlja balans. Osim toga, fluor sprečava i nastanak kiseline koju stvaraju bakterije. 

Imate naviku da žvaćete led 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

…Ili bilo koju drugu čvrstu namirnicu ili predmet. Ako otvarate ambalažu ili kidate selotejp zubima, imamo lošu vijest za vas. Nakon par puta neće vam ništa biti, ali ono čega niste svjesni je da izazivate stvaranje brojnih mikrooštećenja koja se vremenom umnožavaju i uzrokuju trošenje i slabljenje zuba. Ako imate naviku da žvaćete olovku, žvačte žvaku umjesto nje. 

Ispijate zašećerene napitke, kafu, i grickate slatkiše po cio dan 

Šećerom se hrane bakterije u ustima, tako da je ovo siguran način da trajno uništite svoje zube. Isto se odnosi i na namirnice od brašna. Ukoliko niste u mogućnosti da operete zube, makar isperite usta vodom kako biste ublažili štetan uticaj šećera. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME