Portal 072info

Šest stvari koje će nestatiti narednih pet godina

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Skoro osmogodišnja teška ekonomska kriza koja vlada u BiH, a koja je počela i ranije uvođenjem PDV-a, novim akcizama i poskupljenjima, prema procjeni svih aktuelnih analitičara neće biti skoro okončana.

Iako su neki u medijima najavljivali otvaranje na hiljade novih radnih mjesta, vidimo da je odmaj poslije izbora došlo do zatvaranja nekih fabrika a među njima je i fabrika rashladnih uređaja BIRA. Ako se ništa bitnije ne izmijeni, i ako stanje ostane slično postojećem, prijeti izumiranje ili kraj za neke navike i proizvode, objavio je Trend&Innovation media servis novinske agencije Atrakcija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

1. Domaće cigarete: akcizni trendovi stalnog poskupljenja i činjenice da uvozne cigarete budu cijenama izjednačene sa domaćim cigareta mogle bi dovesti do potpunog uništenja duhanske industrije u BiH i nestanka brandova kao što su Drina i Aura.

2. Drastično smanjenje upotrebe električnih grijalica: Prepravka zgrada bez odžaka: Zbog stalnog trenda rasta cijena električne energije i povećanje raspona između visine plaća i cijene struje, gradovi bi mogli masovno započeti dogradnju dimnjaka i osposobljavanje zgrada za zagrijavanje na tvrda goriva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

3. Nestanak domaćih sokova u ponudi kafića i restorana: Tržištem danas vlada većina uvoznih sokova. Taj trend stalno raste i već je gotovo nemoguće pronaći domaći sok u ponudi u kafićima.

4. Višestruko smanjena potrošnja pelena: Zbog trenda smanjenja novih brakova kao posljedice ekonomske krize i opće nezaposlenosti mladih, potrošnja pelena će drastično padati u narednih pet godina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

5. Dnevne i sedmične novine: Tržiše prinatnih medija je godinama u padu, a tome u 70% slučajeva doprinosi smanjenje kupovne moći, opće osiromašenje, sve veća vladavina interneta. Ako se situacija u BiH bitnije ne promijeni u narednih pet godina moglo bi nestati do 70% sadašnjih novina ili časopisa.

6. Zubi: Oko 70% radničke populacije u privatnom i realnom sektoru ima problema sa odlaskom ljekaru, a godinama već državne zubarske ambulante većinom služe za hitne intervencije kao što su vađenje zuba. Uskoro bi 50% stanovnika moglo ostati bez zuba u bukvalnom smislu zbog nemogućnosti da zarade dovoljno novca za redovne odlaske zubaru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Atrakcija

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME