Šest znakova dehidracije koje ne smijete zanemariti

Screenshot 6 357
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dehidracija je ozbiljan zdravstveni problem, ne samo za vrijeme ljetnih mjeseci, već i tokom cijele godine. Stoga, pripazi na ovih šest znakova…

Toplina ponekad može imati veoma suptilan uticaj na tvoje tijelo. Ako si vani, na suncu, ponekad može proći samo 30 minuta ili čak i nekoliko sati prije nego ti vrućina prouzroči dehidraciju, mučninu ili probleme s koncentracijom, kaže doktor Corey Slovis, za Today.

O činjenici da je dehidracija ozbiljan zdravstveni problem govori i nedavno istraživanje objavljeno u American Journal of Public Health koje je otkrilo da više od polovice djece i adolescenata u Sjedinjenim Državama ne dobiva dovoljno vode, pogotovo za vrijeme ljetnih mjeseci. “Ljudi ne shvataju koju količinu tekućine mogu izgubiti na vrućini ili tokom vježbanja”, objasnio je doktor Michael F. Bergeron, a “važno je napomenuti da su potrebe za hidratacijom vrlo individualne te treba usmjeriti više pažnje na njih.”

Dakle, pitanje koje se konstantno ponavlja jest koliko tekućine zapravo trebamo svaki dan? A odgovor glasi kako to ovisi o svakoj osobi i njenom načinu života. No, kako bismo ti pomogli lakše raspoznati dehidraciju, donosimo ti nekoliko njenih znakova i simptoma.

Povećana žeđ i suha ili ljepljiva usta

“Ako osjećaš žeđ, već si dehidrirana”, objasnila je doktorica Laura Goldberg, a najlakši način da to spriječiš jest da počneš piti više vode, pogotovo one obogaćene elektrolitima. Zadovoljavanje dnevnih potreba za hidratacijom, za žene se odnosi na unos od 2,7 litara vode dnevno, a za muškarce 3,7 litara, prenosi Nacionalna akademija nauka.

Znakovi umora, zbunjenost i bijes

Studije su otkrile da blaga razina dehidracije može uticati na tvoje raspoloženje i kognitivne funkcije. To je posebno uobičajeno kod mladih ili starijih osoba, koji mogu izgledati umorno ili biti zaboravne kada je riječ o dehidraciji, prenosi MissZdrava.

Studija iz Laboratorija za ljudske performanse Univerziteta u Connecticutu otkrila je da čak i blaga dehidracija može promijeniti čovjekovo raspoloženje, energiju i sposobnost jasnog razmišljanja. U ovom slučaju blaga dehidracija definisana je kao gubitak normalne količine vode u tijelu od samo 1,5 %, a nuspojava je ista bilo da vježbaš ili sjediš.

Suhe oči ili zamagljen vid te glavobolja i dezorijentacija

“Kada dugo vježbaš, znojiš se i ukupna tjelesna tekućina u tijelu ti opada – a to može rezultirati suhim očima ili zamagljenim vidom”, rekao je Goldberg za Today. Stoga, prati svoj nivo hidratacije i pobrini se da piješ vodu tokom bilo kojeg oblika vježbanja.

Nadalje, dehidracija može rezultirati glavoboljom ili migrenom, laganom nesvjesticom ili delirijem. “Vidio sam maratonce koji trče cik-cak, jer su dehidrirani. U tom trenutku, njihovo tijelo nije imalo dovoljno energije da donosi suvisle pokrete “, rekao je Goldberg.

Grčevi u mišićima

“Ako vježbaš, prirodno je da osjećaš težinu ili zamor nogu, ali ako često osjetiš mišićne grčeve, to je ozbiljan znak dehidracije”, objasnio je Goldberg. To je zbog gubitka vode i soli u tijelu. Nadalje, dehidracija je krivac i za lagana stezanja, ne samo grčeve, u mišićima.

“Progresivno grčenje mišića je izvjesni znak nedostatka natrija i dehidracije u fluidnim prostorima koji okružuju određene mišiće”, pojasnio je Bergeron i nastavio kako ju ne treba miješati s “bolovima nakon nešto jačeg i napornijeg treninga.”

Kako bi ih spriječila, važno je piti sportska pića koja sadrže natrij i magnezij ili unositi namirnice koje ga sadrže jer on pomaže tijelu da se ponovno hidratizira te da zadrži vodu.

Nedostatak znoja i tamni urin

Prema Goldbergu, nedostatak znoja je jedan od ozbiljnijih znakova dehidracije. To znači da tvom tijelu treba velika količina vode. Nadalje, urin tamno žute boje također je znak da ti manjka hidratacije. U najidealnijem stanju on bi trebao biti bistar i proziran. Stoga, sve dok ga ne postigneš, nastavi piti tekućinu, po mogućnosti vodu.

Groznica i suha koža

“Dehidracija može dovesti do hipertermije i simptoma nalik groznici jer pregrijavanje može promijeniti postavljenu vrijednost “normalne temperature u tvojem tijelu”, objasnio je Goldberg. Prekomjerno pregrijavanje tijela odmah treba zaustaviti. Ako ti se ono dogodi, prestani s vježbanjem, skloni se sa sunca, osiguraj dovoljan unos vode i po mogućnosti istuširaj se u hladnoj vodi.

Nadalje, ako si dehidrirana, tvojoj će koži nedostajati elastičnosti te će ona biti ispucala. Stoga, obrati pozornost i na nju i osim vode, pruži joj potrebnu njegu kako bi onda povratila svoj zdravi izgled. Budi svjesna izgleda i stanja svog tijela, slušaj ga kada ti ono šalje signale te prestani s aktivnostima koje mu štete, pogotovo ako primijetiš neke od prethodno spomenutih simptoma.