ŠESTOAPRILSKA NAGRADA: Edin Džeko i SOS Dječije selo

ŠESTOAPRILSKA NAGRADA: Edin Džeko i SOS Dječije selo

sestoaprilske2013c

Naš dijamant, fudbalski reprezentativac BiH kao i ambasador UNICEF-a, naš jedini Edin Džeko dobitnik je ovogodišnje pojedinačne Šestoaprilske nagrada našeg glavnog grada Sarajeva, ali isto tako, ovo priznanje i velika nagrada i nada za sve pripalo je i SOS Dječijim selima u Bosni i Heregovini.

 Gradonačelnik Ivo Komšić imao je tu čast da dobitnicima uruči nagrade i priznanja, te je ova nagrada našem Edinu Džeki uručena na prijedlog Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“, zbog toga što kako u svijetu, tako i u našoj zemlji plijeni velikim moralom, dobrotom i nadom. 

S druge strane SOS Dječija sela su institucija koja pružaju pomoć i ljubav onima kojima je pomoć potrebna, pa time i odgoj mladih ljudi koji u svom životu nemaju nikoga. Ovi dobitnici u su bili prijedlog od strane Kantonalnog odbora SDP-a i to iz područja humanitarnog rada i djelovanja. 

Govor Edin a Džeke vam predstavljamo u cjelosti: 

„Kao i u fudbalu, u kojem su najteži počeci, tako je i sa govorima. Odakle početi?

Mogao bih se do jutra zahvaljivati svima koji su dijelom doprinjeli da danas stojim pred vama i obraćam vam se kao dobitnik Šestoaprilske nagrade.

Međutim, vjerujem da se nećete naljutiti ako kažem kako najveću zaslugu za sve moje uspjehe, imaju moji roditelji. Moja sestra, moja porodica. Oni su uvijek vjerovali u mene. Oni nikada nisu prestali vjerovati i uvijek su mi davali snagu i volju i zbog njih i jesam večeras ovdje ispred vas.

Zbog njihove ljubavi i pažnje… Hvala vam!

Naravno, bilo je i onih koji su oduvijek sumnjali, kao i onih koji i danas, pa čak i ovog trena dok Vam se obraćam, i dalje sumnjaju. Ali, baš kao oni koji su mi davali podršku sve vrijeme, tako su me i oni suprotnog mišljenja, tjerali da svaki dan radim još više i još bolje. Hvala i njima!

Ne mogu a da ne kažem veliko hvala i čika Jovi, odnosno Udruženju Obrazovanje gradi BiH, koje me je i predložilo za Šestoaprilsku nagradu, kao i svim onima koji su podržali moju kandidaturu, počev od Olimpijskog komiteta, Nogometnog saveza, UNICEF-a, Saveza za sjedeću odbojku, te Federalnog ministarstva za sport i kulturu.

U dosadašnjoj karijeri osvojio sam mnogo nagrada… Za najboljeg sportistu, fudbalera, golgetera, idola nacije, pa nadalje. Ali nagrada od mog grada, od mog Sarajeva je za mene nešto posebno. Šestoaprilska nagrada me ispunjava kao čovjeka, kao osobu, kao sportistu, pogotovo jer sam još kao dječak sanjao kako ću jednom imati priliku obratiti se građanima mog Sarajeva i reći im koliko mi znači moj grad, a evo od večeras, zahvaljujući mom odricanju, radu i trudu, koji ste vi na kraju i prepoznali, očito značim i ja njemu.

Nisam ni slutio da će to biti u 27 godini mog života, ali evo me…

Danas stojim pred vama i ponosan sam što sam baš JA – dijete ovog grada, dobitnik najvećeg priznanja mog Sarajeva.

Ponijeti ovo priznanje, za mene je velika privilegija i čast, jer, kao što sam mnogo puta do sada istakao, najteže, a ujedno i najljepše je kada te prihvate u gradu u kojem si rođen, a pogotovo kada je to grad koji je za mene nezamjenjiv u svakom pogledu.

Na Dan oslobođenja Sarajeva, želim reći kako je moja najveća pobjeda, od svih koje sam izborio, to što stojim čvrsto na zemlji, jer jednog dana sve dođe i prođe. Međutim, sjećanje na ovaj trenutak, dok stojim ispred vas i obraćavam se, ostaće mi zauvijek u sjećanju, kao jedan od najponosnijih trenutaka u mom životu.

Hvala Vam još jednom, uz obećanje da će svi igrači reprezentacije BiH dati sve od sebe da se plasiramo u Brazil i tako ostvarimo vaše, ali i naše snove.

Još jednom hvala svima…“

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

POVEZANE OBJAVE