Sestrice se vidjele prvi put: Uspješno razdvojene sijamske blizanke

operacija
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Tim doktora u Izraelu prvi su put izveli veoma rijetku operaciju na jednogodišnjim sijamskim bliznakinjama koje su rođene spojenih glava i okrenute jedna drugoj leđima.

12-satna operacija obavljena je prošlog četvrtka u Sveučilišnom medicinskom centru Soroka u Beershebi, piše Jerusalem Post.

“Ovo je vrlo rijetka operacija, do sada je u svijetu izvedena samo 20-ak puta, a prvi put u Izraelu kod jednogodišnjih beba, jedne od najmlađih u kojoj je ovaj zahvat izveden”, rekao je dr. Mickey Gideon, direktor dječje neurohirurgije u Soroki.

Dodao je da će sljedećih nekoliko dana biti presudno u procesu oporavka blizanaca.

Brojni radnici bili su uključeni u postupak i sarađivali su s roditeljima od rođenja njihovih kćerki. 

Uz pomoć napredne tehnologije

Hirurzi su koristili 3D modele organa koji su im bili potrebni za rad, na temelju stvarnih MRI i CT snimaka blizanaca.

To im je omogućilo da se dobro pripreme za operaciju i drastično povećale šanse za uspjeh.

“Liječnici su koristili naprednu opremu i tehnologiju. Konkretno, koristili su Stratasys, 3D4OP 3D modele koji se temelje na snimkama iz MRI, CT i angiografskih snimaka koji su simulirali složenost povezivanja krvnih žila, moždanih ovojnica, kostiju lubanje i kože blizanaca.”

https://www.facebook.com/s.yonatan/posts/10159705347459452

Doktor Sveučilišnog medicinskog centra Soroka Isaac Lazar i njegov tim odlučili su umetnuti silikonske vrećice na napuhivanje u susjedne dijelove glave, između tjemena i lobanje.

“Svakih nekoliko dana u vrećice se ubrizgavala sterilna voda, povećavajući njihov volumen”, objasnio je.

“Ovo je polako rastezalo kožu. Nakon pet do šest mjeseci, ove vrećice ispunjene vodom i koža koja ih je prekrivala postale su velike poput bebinih glavica i izgledalo je kao da svaka beba ima dvije glave. Nakon toga, bebe su bile spremne na operaciju”, izjavio je Lazar.

Izuzetno rizična operacija

Isaac Lazar, ispričao je za The Times of Israel nevjerojatan trenutak u nedjelju kada su se djevojke po prvi put pogledale, nakon što su godinu dana bile spojene ali se nisu mogle vidjeti.

“Kad su medicinske sestre dovele bebe, pogledale su se i nježno se dodirivale – bilo je prelijepo. Mogli ste osjetiti i vidjeti komunikaciju među njima. To je bilo tako posebno”, izjavio je Lazar.

Dodao je kako je svaka pogrešna odluka mogla biti razlika između života i smrti.

“Bilo je tako osjetljivo jer je operacija izvedena između velikih krvnih žila u glavama beba. Svi smo znali da svako krvarenje može imati katastrofalne posljedice“, dodao je Lazar.