Portal 072info

ŠETNJA KROZ DŽAMIJE: Čaršijska džamija u Zenici

U sklopu ramazanskog sadržaja koji redakcija portala objavljuje tokom mjeseca posta, ove godine pored ranije poznatih sadržaja i tekstova uvodimo jednu inovaciju. Naime, riječ je o tekstovima koji će sadržavati informacije o džamijama na području Zenice, a ovoj rubrici odlučili smo dati simobličan naziv “ŠETNJA KROZ DŽAMIJE”, te smo uvjereni kako ćete pročitati informacije koje do sada niste znali o svojoj ili pak džamiji iz susjednog mjesta-sela.

Najstariji pisani dokument o ovoj džamiji napisan je na jednoj kamenoj ploči, pronađenoj u podnožju munare Sejmenske džamije u Zenici. Natpis je na turskom jeziku, a u prijevodu na naš jezik glasi “datum obnove čaršijske džamije je u godini 912.h.g.” (1506/1507.g. ).

Dostupni historijski dokumenti navode na zaključak da je ovu džamiju, na temeljima Sultan Sulejmanove džamije, sagradio Sultan Ahmed 1720. godine.

Ne postoje nikakvi podaci o džamiji sve do 1872.g., kada je izvršena restauracija iste, nakon katastrofalne poplave, te je džamija dobila prepoznatljiv izgled koji je zadržan do danas, što se može zaključiti po arhitekturi i materijalu od kojeg je građena.

Ova džamija je u Zenici imala veoma značajnu prosvjetiteljsku i kulturnu ulogu, pa se iz tog razloga jako puno ulagalo u njeno održavanje.

Sultan Ahmedova džamija proglašena je nacionalnim spomenikom.

 

zedoturizam.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box