Portal 072info

ŠETNJA KROZ DŽAMIJE: Čaršijska džamija u Zenici

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U sklopu ramazanskog sadržaja koji redakcija portala objavljuje tokom mjeseca posta, ove godine pored ranije poznatih sadržaja i tekstova uvodimo jednu inovaciju. Naime, riječ je o tekstovima koji će sadržavati informacije o džamijama na području Zenice, a ovoj rubrici odlučili smo dati simobličan naziv “ŠETNJA KROZ DŽAMIJE”, te smo uvjereni kako ćete pročitati informacije koje do sada niste znali o svojoj ili pak džamiji iz susjednog mjesta-sela.

Najstariji pisani dokument o ovoj džamiji napisan je na jednoj kamenoj ploči, pronađenoj u podnožju munare Sejmenske džamije u Zenici. Natpis je na turskom jeziku, a u prijevodu na naš jezik glasi “datum obnove čaršijske džamije je u godini 912.h.g.” (1506/1507.g. ).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dostupni historijski dokumenti navode na zaključak da je ovu džamiju, na temeljima Sultan Sulejmanove džamije, sagradio Sultan Ahmed 1720. godine.

Ne postoje nikakvi podaci o džamiji sve do 1872.g., kada je izvršena restauracija iste, nakon katastrofalne poplave, te je džamija dobila prepoznatljiv izgled koji je zadržan do danas, što se može zaključiti po arhitekturi i materijalu od kojeg je građena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ova džamija je u Zenici imala veoma značajnu prosvjetiteljsku i kulturnu ulogu, pa se iz tog razloga jako puno ulagalo u njeno održavanje.

Sultan Ahmedova džamija proglašena je nacionalnim spomenikom.

 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

zedoturizam.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)