Portal 072info

ŠETNJA KROZ DŽAMIJE: Džamija u Novoj Zenici

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Došli smo do kraja mubarek mjeseca Ramazana. Koliko smo tužni toliko smo i sretni jer nam je došao Bajram. Molimo Allaha dž.š. da nam podari zdravlja te da idući Ramazan dočekamo u još većem broju nego ovaj. Zak raj, spremili smo za vas šetnju u najnoviju džamiju u Zenici, džamiju u Novoj Zenici u neposrednoj blizini stadiona Bilino Polje.

U Zenici je prije nekoliko dana svečano otvorena džamija “Bosna” u Novoj Zenice, a njeno otvaranje značajno je posebno za džematlije ovog dijela Zenice. Kako ističu, od sada im je olakšano obavljanje vjerskih dužnosti, budući da su to do sada činili odlaskom u najbližu džamiju u Blatuši ili pak nekoj od gradskih džamija. Udaljenost pomenutih džamija predstavljalo im je otežavajući okolnost, a ponajviše za one starije džemtalije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Investitori novootvorene džamije “Bosna” nastojali su da ona bude najmodernijeg dizajna, ali i da zadrži elemente istoka. Predviđeno je 460 mjesta za postavljanje serdžada na kojima se klanja, a prema potrebi u džamiji će moći klanjati do 700 vjernika. Također, uređene su abdesthane, mekteb sa učionicom za osamdesetero djece, te prateće prostorija za imama.

 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME