ŠETNJA KROZ DŽAMIJE: Džamija u Novoj Zenici

Došli smo do kraja mubarek mjeseca Ramazana. Koliko smo tužni toliko smo i sretni jer nam je došao Bajram. Molimo Allaha dž.š. da nam podari zdravlja te da idući Ramazan dočekamo u još većem broju nego ovaj. Zak raj, spremili smo za vas šetnju u najnoviju džamiju u Zenici, džamiju u Novoj Zenici u neposrednoj blizini stadiona Bilino Polje.

U Zenici je prije nekoliko dana svečano otvorena džamija “Bosna” u Novoj Zenice, a njeno otvaranje značajno je posebno za džematlije ovog dijela Zenice. Kako ističu, od sada im je olakšano obavljanje vjerskih dužnosti, budući da su to do sada činili odlaskom u najbližu džamiju u Blatuši ili pak nekoj od gradskih džamija. Udaljenost pomenutih džamija predstavljalo im je otežavajući okolnost, a ponajviše za one starije džemtalije.

Investitori novootvorene džamije “Bosna” nastojali su da ona bude najmodernijeg dizajna, ali i da zadrži elemente istoka. Predviđeno je 460 mjesta za postavljanje serdžada na kojima se klanja, a prema potrebi u džamiji će moći klanjati do 700 vjernika. Također, uređene su abdesthane, mekteb sa učionicom za osamdesetero djece, te prateće prostorija za imama.