Portal 072info

Šetnja pospješuje rast hipokampusa

setnja

Kroz cijeli naš život znamo da je šetnja izuzetno bitna i potrebna za naš život, pa se u novom istraživanju čak tvrdi da šetnja može pogodovati rastu mozga.

Istraživači su otkrili da energična šetnja tri puta sedmično povećava hipokampus, važan dio mozga, koji utječe na pamćenje, i kratkotrajno i dugotrajno, i sortira primljene informacije.

Hipokampus je područje u mozgu koje prvo strada kada neko oboli od Alzheimerove bolesti.

Istraživači su do ovih zaključaka došli nakon eksperimenta sa 120 muškaraca i žena u dobi od 55 do 80 od kojih su tražili da idu u šetnju bržim hodom 40 minuta tri puta sedmično.

Naravno, promjene nisu uočljive odmah, to se događa kroz nekoliko godina. Međutim, skeniranje mozga kod ovih koji su učestvovali u istraživanju za godinu dana je pokazalo da ipak ima promjena. Tako je kod njih hipokampus porastao za dva posto, saopćeno je na godišnjoj konferenciji Američkog društva za napredak nauke.

Međutim, postojala je i druga grupa ljudi koji su bili zamoljeni da tokom tih godinu dana rade neke vježbe istezanja i slično, ali se pokazalo da se kod njih isto područje mozga smanjilo za 1,5 posto.

Podijelite članak