Ševal Kovačević: Mladima nedostaju vještine upravljanja vozilom, a adrenalin im je veoma jak

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tuzlanski ljekari i dalje se bore za život 19-godišnjeg Anela Arnautovića, koji je zadobio teške povrede u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Tuzla – Orašje, nedaleko od Tinje.  

U sudaru Mercedesa, u kojem su se nalazili mladići, i autobusa na licu mjesta je poginuo Irmel Arnautović, koji se nalazio na mjestu suvozača, dok je na UKC-u Tuzla preminuo Ildahid Malkić, koji je upravljao Mercedesom.

Nepoštivanje propisa

Brojni su uzroci stravičnih saobraćajnih nesreća, kazao nam je vještak saobraćajne struke iz Sarajeva Ševal Kovačević.

– Kad je u pitanju saobraćaj u BiH, on je definitivno odavno postao jedno opasno okruženje za čovjeka. S jedne strane, što još uvijek imamo izražen visok stepen saobraćajne nekulture, nepoštivanja saobraćajnih propisa, nedostataka na infrastrukturi, nedostataka u svrhu obavještenja, a o ukazivanju na opasnosti u saobraćaju da i ne govorim – kaže za „Avaz“ vještak Kovačević.

ČITAJ JOŠ:  KOMŠIJE ZA “072INFO” O JEZIVOM SAMOUBISTVU U ZENICI: Puno je policije, sestra ostade sama…
Dvojica mladića poginula
Dvojica mladića poginula

On ističe da je glavni uzrok teških saobraćajnih nesreće brzina, bilo da je ona neprilagođena ili nedozvoljena.

Nepropisno pretjecanje

– Masa, izuzetno velika, zamahnuta u pokretu je po sebi opasna. Drugi uzrok je nepropisno pretjecanje, a na trećem mjestu je nesposobnost za vožnju, bilo da je upotreba alkohola ili psihoaktivnih supstanci, odnosno opojnih droga, bilo da je nedostatak vještina i navika da upravljaju vozilima u većim brzinskim područjima starijim vozilima, a s jakim mašinama. Diskrepancija između starosti vozila i jakosti mašine uvijek će dovesti do opasnosti ukoliko je vozilo u brzini – ističe Kovačević.

ČITAJ JOŠ:  Teška sudbina Zeničanina (16) koji se ubio: Prije dvije godine otac mu ubio majku pa sebe, tražio ga sa policijom
Mjesto gdje su stradale nastavnice
Mjesto gdje su stradale nastavnice

Na četvrtom mjestu je oduzimanje prava prvenstva, a petom skretanje, okretanje i vožnja unazad koja je vrlo pogubna za starije pješake.

– Kad su mladi u pitanju, uzrok je upravo nedostatak vještina i navika da se upravlja vozilom u većim brzinskim područjima. Mladi ljudi jednostavno ne razumiju dinamiku vozila. Kod mladih je vrlo izražen nedostatak vještina, a istovremeno adrenalin je jako visok – napominje Ševal Kovačević.

Nedostatak infrastrukture

On ističe da je među uzrocima teških nesreća i nedostatak infrastrukture.

– Mi, nažalost, na putnim pravcima imamo ogroman dio nezaštićenih dijelova. Imali smo slučaj četiri nastavnice koje su smrtno stradale na ulazu u Sarajevo, skrenule s kolovoza u provaliju. Neko je na tom mjestu gdje su nastradale izostavio da napravi 15 metara zaštitne ograde i odbojnika i da spasi te živote. To godinama stoji, 45 godina ima otkako je taj put otvoren – kaže Kovačević. 

ČITAJ JOŠ:  ZENICA U ŠOKU: Maloljetnik koji se ubio iz lovačke puške imao svega 16 godina

Napominje da na saobraćajnicama, također, nedostaju mreže od odrona, neobilježavaju opasna mjesta, izraženi su negativni poprečni nagibi, ima dosta rupa na kolovozu. Veliku opasnost, također, predstavljaju i tehnički neispravna vozila.

Avaz.ba

GODISNJICA
MARKETING