Portal 072info

Sevdalinka se najmanje njeguje u BiH

U Kući sevdaha u Sarajevu sinoć je u organizaciji UG Promokultura – Art Kuća Sevdaha održano druženje i mini koncert na kojem su učestvovali doajeni sevdalinke u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Almir Stefanović, ispred UG “Promokultura”, je izjavio da je sinoćnji koncert na neki način postao tradicionalni događaj koji se organizuje od 2008. godine.

“Od 2008. godine svako malo organizujemo ove prekrasne muzičko-literarne večeri posvećene divama i velikanima koji su zastupljeni u Kući sevdaha. Na ovaj način afirmišemo taj bitan segmet narodne, književne i muzičke umjetnosti ovih prostora. Večeras imamo zadovoljstvo slušati doajene sevdaha, kao što su Subhija Šehović, Izeta Milišić, Arif Alajbegović, Sead Sejo Pitić, kao i izvođače iz mlađih generacija”, rekao je Stefanović.

Sead Sejo Pitić, muzički rukovodilac u Kući sevdaha, kazao je kako su nakon određenog vremena na insistiranje ljubitelja sevdaha i narodne muzike odlučili ponovo organizirati mini koncert.

“Ovo druženje smo nazvali Večer narodne muzike, jer imamo malo širi repertoar mimo sevdaha. Cilj je da udovoljimo narodu, jer stalno pitaju kad ćemo ovo organizovati. Ovo je već sada postalo tradicionalno druženje. Tako smo i večeras odlučiti da organizujemo druženje i mini koncert. Posječenost je veoma dobra”, rekao je Pitić.

Na kraju je ipak istakao kako se sevdalinka kao pjesma mnogo više njeguje izvan BiH nego u ovoj zemlji.

“Sevdalinka se svugdje više njeguje nego u BiH. Odakle je potekla tu se najmanje njeguje. Ja često pjevam u Zagrebu i Beogradu, i čudno je kako se tamo cijeni. Ipak, u posljednje vrijeme postoji sve više mladih ljudi u BiH koji su iznikli baš ovdje u Kući sevdaha i koji se bave sevdalinkom”, kazao je Pitić.

Kuća sevdaha u Sarajevu bila je ispunjena do posljednjeg mjesta ljubiteljima sevdalinke i narodne muzike koji su uživali u izvedbama poznatih bh. izvođača.

Podijelite članak