Sezona 2024.: Četveročlanoj porodici će dnevno u Neumu trebati 400 KM?

Sezona 2024.: Četveročlanoj porodici će dnevno u Neumu trebati 400 KM?

Neum postaje sve privlačnija destinacija, te bi ugostitelji ove godine mogli rekordno zaraditi.

Iz Udruženja hotelijera općine Neum kažu kako je buking za sezonu u dobroj mjeri završen, naročito kada je riječ o predsezoni, dok je i špica ljetne sezone (juli i august) već 50 posto popunjena.

Prema riječima Davora Krešića iz Udruženja hotelijera, ove godine cijene su za pet do 10 posto u Neumu više nego prošle 2023, ali su i dalje za oko 30 posto niže nego u susjednim destinacijama u Hvratskoj, poput Orebića i Gradca.

“Cijene smo podigli izričito zbog izrazito velikih naših ulaznih troškova. Hrana poskupljuje na dnevnoj bazi, a podigli smo i plaće zaposlenicima. Zbog toga su svi drugi imputi u hotelu porasli, pa je poskupljenje od pet do 10 posto bio minimum kojim smo htjeli pokriti nove troškove koje nismo planirali”, pojašnjava za Faktor Krešić.

Koliko će jednoj četveročlanoj porodici ove godine trebati novca za sedmodnevno ljetovanje u Neumu, zavisi od više faktora.

Prije svega, u kom mjesecu ćete na ljetovanje, da li u predsezoni ili u julu i augustu, te je li smještaj rezerviran u privatnim sobama, apartmanima ili pak u hotelima, gdje je, kao i obično, najskuplje.

Na cijenu potom utječe i uzrast djece, jer su različiti popusti.

Odlučite li se za apartman, Krešić kaže da se u ovom periodu cijena po danu kreće od 50 eura do 150 eura koliko će biti u samoj špici sezone.

“Govorim o novim vrhunskim apartmanima koji se nalaze uz samo more”, dodaje Krešić.

Kada je riječ o hotelskom smještaju, četveročlana porodica ove godine za hotel sa četiri zvjezdice, koji se nalazi na samoj obali, na bazi polupansiona (doručak i večera uključeni u cijenu) u ovom periodu platit će 250 KM po danu, dok će za takav isti smještaj u julu i augustu trebati izdvojiti 450-500 maraka.

“To su okvirne cijene i one su od 30 do 70 posto niže nego u Hrvatskoj”, ističe Krešić.

Odluči li se dakle jedna četveročlana porodica ove godine u špici sezone ljetovati u hotelu u Neumu na bazi polupansiona, dnevno će joj, prema riječima Krešića, trebati minimalno 400 KM.

“To je cijena u dobrom hotelu na obali mora za juli i august. Naglasio bih da Neum ima odličan smještaj i kvalitet za cijenu koju smo ponudili. Nažalost, to svi ne mogu sebi priuštiti, ali treba znati da turizam nije socijalna kategorija. Ne mogu svi ni na skijanje”, kaže Krešić.

Dodaje kako će i ove godine u neumskim hotelima ljetovati najviše stranaca, uglavnom su to Francuzi, Nijemci, Poljaci, Slovenci, dok su u privatnom smještaju uglavnom domaći gosti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica