Portal 072info

Sezona godišnih odmora, a radovi u punom jeku: Kako izbjeći gužve na cestama

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sezona građevinskih radova na cestama je u punom jeku, a Federacija BiH postala je veliko gradilište. S obzirom na to da se bliži vrijeme godišnjih odmora, kada su gužve na magistralnim cestama i putevima ka graničnim prijelazima sve veće, građani strahuju da će pored dugog čekanja na granicama, izgubiti i po nekoliko sati u kolonama zbog čestih radova na cestama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Vozači u Zeničko-dobojskom kantonu koji su već svakodnevno prinuđeni i po nekoliko sati čekati u kolonama pred tunelom Vranduk II i mostovima Bosna IV i Bosna V, već duže vrijeme negoduju zbog radova koji traju duže od godinu, a još veća zabrinutost nastupila je zbog najave obnove tunela Crnaja koji se nalazi na najfrekventnijoj dionici prema jugu naše zemlje i moru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Nema alternativnih puteva

Ipak, iz javnog preduzeća Ceste Federacije BiH ističu da neće biti obustava u jeku sezone godišnjih odmora, te da nema razloga za toliku zabrinutost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– S obzirom na to da nema alternativnih pravaca već da se promet mora odvijati u tunelu Crnaja jednom trakom naizmjenično, JP Ceste FBiH je vodilo računa o problemima odvijanja saobraćaja u toku izvođenja radova. Iz tih razloga će se radovi izvoditi u periodu od polovine septembra do polovine maja 2020. godine, a da u periodu od polovine maja do polovine septembra mjeseca sljedeće godine na ovom pravcu neće biti nikakvih aktivnosti i stvorit će se uvjeti za normalno odvijanje prometa.  Upravo iz tih razloga je rok za završetak radova decembar 2020. godine – napominje za Faktor direktor preduzeća Ljubo Pravdić.

Pripremni radovi će početi početkom jula, ali tada, kako tvrdi Pravdić, neće biti obustava saobraćaja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodaje da magistralni pravac M-17 ima izuzetan značaj u cestovnoj mreži Bosne i Hercegovine budući da se na njemu odvija vrlo intenzivan promet, ali i da je njegova obnova izuzetno zahtjevna.

– Tunel Crnaja dugo vremena crnu tačku na putu M-17 zbog niza nedostataka, od kojih su najneugodnije neravnine na kolovozu, velika količina procjednih voda u vrijeme kišnih padavina i topljenja snijega, pojava leda  na kolovozu, ledenica na svodu obzide u zimskim periodima itd. Ovakvi nedostaci su permanentna opasnost za učesnike u saobraćaju. Zbog toga II faza radova koja će se vršiti na tunelu Crnaja  ima za cilj  da rekonstrukcijom  postojećeg tunela osigura funkcionalnost, poboljša sigurnost prometa i postigne nivo usluge odgovarajući za magistralnu cestu – navodi Pravdić.

Oni koji godišnji odmor provode u Neumu, uprkos dugogodišnjim obećanjima, još ne mogu koristiti novi put od Stoca, koji bi prepolovio vrijeme putovanja na toj dionici. I Put Stolac-Neum liči na gradilište.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Završeni su radovi na dionici Stari Neum – Kiševo – Broćanac, dužine oko 12 km, a u toku su radovi na poddionici Prapratnica – Hutovo u dužini od oko 2,5 km, uključujući i tunel Žaba. Radovi su počeli u oktobru 2018. godine, a trebali bi biti završeni u oktobru 2020. godine. U septembru bi trebali početi i radovi na poddionici Stolovi – Drenovac, u dužini od oko 8,70 km koji će se prema planu izvoditi do decembra 2020. godine – navodi direktor JP Ceste FBiH.

Do završetka radova potrebno je završiti još dvije poddionice, a u Cestama očekuju da će svi radovi na cesti od Neuma do Stoca biti završeni tek 2022. godine.

Pravdić ističe i da ovo preduzeće ulaže sve napore kako bi se maksimalno ubrzali radovi i što prije normalizirala situacija na putu prema Doboju, gdje je već duže vrijeme usporen i otežan saobraćaj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Sanacija regionalne ceste R445 Nemila – Zenica se očekuje početkom sedmog mjeseca kada će putnički promet biti u potpunosti preusmjeren na ovaj alternativni pravac dok će teretna vozila i dalje prometovati kroz tunel Vranduk jednom trakom naizmjenično. Prema dinamičkom planu, završetak radova na ovoj dionici očekuje se u oktobru – ističe Pravdić.

Obilaznice oko gradova

Naglašava da je trenutno u implementaciji Program modernizacije magistralnih cesta u FBiH, zbog čega na prostoru čitave Federacije BiH ima jako puno radova.

– Radi se rekonstrukcija starih i dotrajalih objekata, prvenstveno mostova i tunela, sanacija crnih tačaka na magistralnim cestama, izgradnja traka za spora vozila s ciljem povećanja propusnosti i frekventnosti prometa na prijevojima, rekonstrukcija osovina magistralnih cesta sa lošim elementima, izgradnju obilaznica oko gradova, prvenstveno Južne obilaznice Mostara itd. Također se izvode aktivnosti na završetku magistralne ceste M-18, prijevoj Karaula gdje se radi nastavak rekonstrukcije tunela i izgradnja dionice, ukupne dužine 2 km, te očekujemo da će ovi radovi biit okončani krajem sedmog, odnosno početkom osmog mjeseca – ističe Pravdić te apelira na sve učesnike u prometu i moli za razumijevanje i strpljenje prilikom prolaska preko ili neposredno uz pomenuta gradilišta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Svi ovi radovi izvode se radi povećanja sigurnosti učesnika u prometu i frekventnosti prolaska vozila kroz kritična mjesta. S obzirom na početak sezone godišnjih odmora i povećanje prometa na magistralnim cestama, apeliramo na učesnike u prometu da koriste alternativne pravce kako bi se izbjegle gužve i smanjilo čekanje u područijima izvođenja radova o kojima se mogu informirati podsredstvom BIHAMK-a, HAK-a i web stranice JP Ceste Federacije BiH – savjetuje Pravdić.

Faktor.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME