Portal 072info

Sezona paprenih cijena: Čak i “lutke” deru turiste na Jadranu

Čovjek u uniformi je u skleku bio nepomičan više od 15 minuta. Svi smo oduševljeno gledali kako mu to uspijeva. Vrijeme je prolazilo. Čekali smo koliko će izdržati. Turisti fascinirani izvedbom neprestano su bacali novac u košaricu koja je bila ispred njega. Jedan je, kako bi se uvjerio, došao do snagatora, dotaknuo mu nogu i šokirao se – to je bila obična lutka, rekla je čitateljica portala “24sata.hr” Mihaela Bubek (21) iz Varaždina.

Prevareni prolaznici su razočarano uzdahnuli, pogledavali se i ogorčeno došli do lutke, skinuli joj šešir te ga bacili kako i dalje ne bi zavaravala ljude.

“Žalosno je da lutka u Zadru pljačka turiste. Na turistima se zarađuje, ali zašto ih na ovaj način varati?”, pita se Mihaela.

No ovakva predstava samo je jedan u nizu domišljatih ili bezobraznih trikova kojima se tijekom ljetnih mjeseci na našoj obali itekako dobro zarađuje. Tako je carinska služba nedavno u Novalji zaplijenila 30-ak taksi vozila jer njihovi vlasnici nisu imali dozvole, nego su radili na crno. A kad je bez računa, i cijena je proizvoljna, odnosno ovisila je o tome koliko je turist koji je sjeo u vozilo pijan.

“Divlji” taksisti tako bi kilometar koji inače naplaćuju 100 kuna naplatili čak 300 kuna. Za samo nekoliko kilometara vožnje turistima su uzimali i po 100 eura.

Također, nekoliko hrvatskih banaka u zabludu je dovelo korisnike na svojim bankomatima s “dinamičkom tečajnom listom”. Strana gošća u Splitu za 2.000 kuna je morala platiti 285,87 eura, a to znači da je za svaki euro dobila 6,99 kuna, piše “24sata.hr“.

Banke se pravdaju da korisnici na bankomatu dobiju upozorenje o tečaju i da moraju dva puta potvrditi transakciju kako bi bila izvršena.

Dolaskom sezone u manjim mjestima Dalmacije počinje i harač s parkinzima. Kako piše u printanom izdanju “24sata”, sporedne ceste, drumovi, proplanci i šumarci pretvaraju se u unosne parkinge lokalaca.

Podijelite članak