Portal 072info

Sezonci bez ijednog dana radnog staža

Iako su poslodavci dužni da prijave radnike i u slučajevima kada ih zapošljavaju za sezonske poslove, makar to, recimo, bilo i na jednu sedmicu, iskustva pokazuju da sezonci često nemaju ni dan radnog staža.

 

Nakon što je potvrđeno da će Srbija dobiti zakon koji reguliše prava i položaj sezonaca, nadležni u RS ističu da su ta prava ovdašnjim radnicima zagarantovana postojećim zakonskim rješenjima, ali sindikalci tvrde da je slovo na papiru jedno, a praksa sasvim drugo.

Za koji mjesec, sa dolaskom proljeća, armija nezaposlenih iskoristiće šansu da zaradi koju dnevnicu, ali im to, sudeći po izjavama sindikalaca, neće biti evidentirano u nadležnim fondovima, za šta krive poslodavce. Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, pojašnjava da prava sezonskih radnika jesu obuhvaćena Zakonom o radu, ali je, kako ističe, “poznato da svako ko prima sezonca na dva, tri ili četiri mjeseca – neće ga prijaviti”.

“To je kod nas činjenica koju niko ne može da obori. To su građevinski radnici, ugostitelji i slično. Dakle, radnicima ne ide radni staž i nemaju zdravstveno osiguranje, a oštećena je i država jer se na ovaj način ne puni budžet”, ističe Vrabičićeva. Uveliko se s njom slaže i Aleksandar Tomić, predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS, koji ističe da je, prema važećem zakonu, poslodavac dužan da prijavi radnika na sve vidove osiguranja, ma na koliko radnik radio.

“Međutim, u praksi se događa da ti ljudi uglavnom rade kao nadničari. Izbjegavaju se obaveze poslodavca prema nadležnim fondovima za uposlenike koje drže na određeno vrijeme zbog povećanja opsega posla”, naveo je Tomić, koji takođe ističe da su zbog takve situacije na gubitku i radnici i država. I u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS potvrđuju da je jasno da postoje sezonci koji nisu prijavljeni, što se posebno odnosi na građevinu i ugostiteljstvo, gdje su najzastupljeniji slučajevi rada na crno.

“Jako je važno da se sve stavi u zakonske okvire jer bi u tom slučaju prihodi po osnovu doprinosa bili veći i lakše bi se isfinansirale penzije”, navodi Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS. Kada je u pitanju Unija udruženja poslodavaca RS, njihov stav je odranije poznat, a odnosi se na to da oni ne podržavaju poslodavce koji krše zakon.

“Mi, kao Unija, niti smo kada štitili, niti ćemo štititi one koji krše zakon”, kazali su ranije iz Unije udruženja poslodavaca RS. Iz resornog ministarstva ističu da je, kad je riječ o sezonskim radnicima, sve riješeno Zakonom o radu kroz ugovore o radu kojima se zasniva radni odnos i ugovore o radu kojima se ne zasniva radni odnos, u okviru kojih se mogu obavljati i sezonski poslovi, gdje se za radnike i izvršioce po ugovorima o radu uplaćuju doprinosi u skladu sa Zakonom o doprinosima.

“Do sada nije bilo inicijativa za donošenje zakona o sezonskom radu, a ovo ministarstvo smatra da nema potrebe za donošenjem tog zakona jer sezonski poslovi imaju odgovarajuće mjesto u Zakonu o radu”, naglašavaju iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Nezavisne novine

Podijelite članak