Sidran će zauvijek ostati utkan u historiju BiH: Svakoga dana u svakom pogledu…

Sidran će zauvijek ostati utkan u historiju BiH: Svakoga dana u svakom pogledu…

Legendarni Abdulah Sidran je iza sebe ostavio knjige i scenarije koji će zauvijek biti utkani u historiju Bosne i Hercegovine.

Napisao je knjigu “Sjećaš li se Dolly Bell?” po kojoj je kasnije nastao istoimeni film Emira Kusturice. Njih dvojica su također radili na filmu “Otac na službenom putu”.

“Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem”, “Hoće li u ovom gradu ikada zasjati sunce kako treba?”, “Gdje je prazna kasa, nema tu demokratije”, “Saleme, pita babo kako si.’ – ‘Eh, kako sam? U glavi mi šumi, dva rebra slomljena, na noge više ne mogu… Evo sad i bubrezi.’ – ‘Ma ne mogu ja to sve to upamtiti, ja ću reći da si već umro'”, samo su neki od dijelova njegovih scenarija na koje ćemo se zauvijek referisati.

Sidran je pisao scenarije i za filmove “Kuduz”, “Praznik u Sarajevu”, “Savršeni krug”, “Povratak Katarine Kožul”, “Oslobađanje”, “Veselin Masleša” i “Jegulje putuju u Sargaško more”.

Neka od njegovih književnih djela su: “Bolest od duše”, “Zdravo Bosno, stižem iz Sarajeva”, “Zašto tone Venecija”, “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, “Sarajevski tabut”, “Morija”, “Pjesme poslije rata” i brojne druge.

Podsjećamo, Sidran je preminuo večeras u 80. godini. Posljednjih godinu dana povukao se iz javnog života i komunicirao je tek povremeno putem društvenih mreža, shrvan teškom bolešću.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS