AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
Kurbani 2021

Ukoliko neko iskoristi ovaj trik, to znači da će automatski dobiti pristup svim ličnim fajlovima na telefonu, kao i mogućnost da instalira raznorazne malware

Sigurnosni propust koji je ugrozio na milione korisnika Androida, otkriven je u najnovijoj verziji ovog operativnog sistema. Naime, istraživači su utvrdili da kucanje dugačke riječi u polje za lozinku na lockscreen-u dok je kamera aktivna, omogućava zaobilaženje šifre i otključavanje uređaja bez ikakvih problema.

Ukoliko neko pokuša da iskoristi ovu manu, ta osoba će automatski dobiti pristup svim ličnim fajlovima na telefonu, kao i mogućnost da instalira raznorazne malware.

Ovaj propust otkrili su istraživači sa Univerziteta Teksas u Austinu, a on pogađa sve uređaje koji funkcionišu pod Android Lollipop 5.0, kao i novijim verzijama ovog operativnog sistema.

– Unošenjem dugačke string lozinke dok je otvorena aplikacija za kameru, napadač će moći da destabilizuje lockscreen koji će se zatvoriti sam od sebe, nakon čega će se pojaviti homescreen, kao i kada se normalno otključa uređaj – istakao je John Gordon.

Google je još u junu obavješten o ovom propustu, ali je on tada označen kao greška niskog prioriteta. Internet gigant je sada izbacio popravku pod nazivom LMY48M za svoje Nexus uređaje, ali će ovaj update morati da dođe i do ostalih telefona drugih proizvođača kako bi problem bio riješen.

Pogledajte video: