Signal u nekoliko dana postao najtraženija aplikacija za razmjenu poruka u svijetu

Screenshot 4 1225 2

Milioni stanovnika širom svijeta, u posljednjih nekoliko dana napravili su naloge na aplikaciji za razmjenu poruka Signal te je tako učinili trenutno najtraženijom aplikacijom ove vrste na tržištu. Prema službenim podacima, između četvrtka i nedjelje prošle sedmice, aplikacija Signal instalirana je više od 7,5 miliona puta. Nakon impresivnih rezultata u samo nekoliko dana, mnogi su se zapitali šta je razlog naglog rasta ove aplikacije.

Nakon što su vlasnici WhatsAppa odlučili izmijeniti određene uslove upotrebe aplikacije i tako značajno narušiti privatnost korisnika i ličnih podataka, mnogi su građani, naročito u onim državama gdje je WhatsApp ubjedljivo najviše korištena aplikacija, vidjeli Signal kao idealnu alternativu.

Popularnosti aplikacije dodatno su doprinijele i poznate ličnosti poput Elona Muska koji je nedavno na Twitteru objavio poruku i pozvao građane da koriste ovu aplikaciju.


Skok Signala uslijedio je i nakon protesta u Washingtonu i odluke tehnološke “velike četvorke” da zabrane rad aplikacije Parler koja je bila popularna kod pristalica Donalda Trumpa.

Interesantno, vlasnik Signala zapravo je suosnivač WhatsAppa Brian Acton koji je napustio ovu kompaniju 2018. godine.

Najveća prednost aplikacije Signal u odnosu na slične, ali znatno popularnije aplikacije jeste podatak da su sve poruke na određeni način šifrirane te niti jedna treća strana ne može imati uvid u njih kako bi to iskoristila zbog marketinške ili druge svrhe. Pošiljalac i primalac poruke jedine su osobe koje imaju uvid u sam sadržaj poruka.

Ipak, ogroman porast korisnika izazvao je i određene probleme samoj kompaniji pa su tako kodovi za verifikaciju novim korisnicima kasnili i po nekoliko dana. Iz kompanije su naglasili kako je ovaj problem riješen tokom vikenda i pozvali su građane da se pridruže zajednici korisnika aplikacije Signal.

Klix