Portal 072info

SIGURAN ZA UPOTREBU: Vrijednosti fungicida na uvezenom limunu su u skladu sa propisima

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Agencija za sigurnost hrane BiH oglasila se saopćenjem za javnost povodom informacija u vezi sa upotrebom i utjecajem na zdravlje aktivne tvari imazalil, čija je upotreba već decenijama dozvoljena u sredstvima za zaštitu bilja, a koje su izazvale povećanu pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini i zemljama regije zbog limuna koji je prskan tom supstancom, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

– Upotreba imazalila je dozvoljena u skladu sa važećim propisima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zemljama okruženja i Evropske unije. Kada se pesticidi koriste u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom (GAP), maksimalno dozvoljene količine ostataka pesticida u hrani neće biti prekoračene. Imazalil se u zaštiti citrusa koristi kao zaštitno sredstvo protiv procesa truljenja, a maksimalna dozvoljena količina (MRL) za sve citruse iznosi 5 mg/kg – navode iz Agencije.

Agencija raspolaže izvještajima o laboratorijskim analizama limuna prilikom uvoza u Bosnu i Hercegovinu na prisustvo aktivnih tvari, među kojima je imazalil, od 24.10.2014. godine, kojima su utvrđene vrijednosti u skladu sa važećim propisima.

Agencija za sigurnost hrane  BiH svakodnevno prati stanje zdravstvene ispravnosti hrane, kao i najnovija naučna saznanja, te u saradnji sa nadležnim organima preduzima odgovarajuće mjere sa ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača i neometanog funkcionisanja tržišta.

S obzirom da naučno neosnovane i paušalne ocjene o pojedinim zaštitnim sredstvima koja se koriste u proizvodnji, preradi i skladištenju hrane mogu značajno utjecati na prehrambene navike potrošača, odnosno utjecati na unos potrebnih vitamina, minerala, bjelančevina i ugljikohidrata kroz određene vrste hrane, ovim putem apeliramo na sve učesnike u sistemu sigurnosti hrane da vode računa o svim eventualnim posljedicama svojih javnih istupa.

Nap.ba

Podijelite članak