Sigurni simptomi trudnoće

Rana trudnoća se najbrže i najlakše otkriva uz pomoć testa, no postoje suptilni znaci koji odaju trudnoću, a najčešće su to bolne i otečene grudi te umor.

Umor

Umor je najčešći znak rane trudnoće, a on je posljedica brojnih promjena koje se događaju u tijelu. Prvi tjedni su važni za razvoj ploda, pa je tijelo opterećeno do krajnjih granica. Ukoliko sumnjate na trudnoću, ne pokušavajte se razbuditi dodatnim šalicama kave. Napravite test.

Osjetljivost na mirise i okuse

Mirisi koji vam nisu bili ugodni, poput mlijeka ili dima cigareta, će postati još odbojniji. Poznato je da već u najranijoj fazi trudnoće osjet okusa postaje izrazito osjetljiv čak i na najblaže mirise hrane, poput čaja. Ako vam zasmeta miris omiljenog parfema, možete pretpostaviti da ste trudni.

Mučnina i povraćanje

Copy

Osjećaj mučnine i povraćanje su sigurni simptomi rane trudnoće. Ako do sada niste posumnjali, vrijeme je da kupite test. Na svu sreću, mučnine prestanu nakon 12 tjedana, no neće ih nužno sve žene osjetiti. U pravilu je mučnina pozitivna stvar jer povećane razine beta-HCG hormona upućuju na rast zametka.

Osjetljive grudi

Ako vam grudi počinju naglo rasti i postanu bolne na dodir, to je često pokazatelj da ste trudne. Do te promjene dolazi u periodu od šest dana do 6 tjedana nakon začeća. Bolne i osjetljive dojke su posve normalna i uvijek prisutna pojava u ranoj trudnoći.

Ako je žena trudna više puta, jačina ove pojave se može donekle razlikovati od trudnoće do trudnoće.

Ordinacija.hr

Prethodni članakZENICA: Ulaganja u javnu rasvjetu
Sljedeći članakZarobljeni rudari rukama kopaju put do površine, ostalo još 18 metara