Portal 072info

SIM KARTICE USKORO ODLAZE U ZABORAV: Apple i Samsung pripremaju revoluciju

SIM kartice, koje postoje još od pojave prvih mobilnih telefona, uskoro bi mogla zamijeniti nova vrsta tehnologije.

Kompanije Apple i Samsung pregovaraju sa telekomunikacijskim kompanijama o lansiranju standardizirane elektronske SIM kartice koja se u telefonima koristi za skladištenje informacija i koja bi mogla konkurirati SIM karticama francuske kompanije Gemalto, specijalizirane za digitalnu sigurnost, piše Dnevno.

“Takve informacije javljaju se na tržištu svakih tri do šest mjeseci, a mi i dalje mislimo da e-SIM tehnologija ne bi trebala utjecati na Gemalto, nego bi čak mogla imati pozitivan efekt na kompaniju”, objasnio je jedan od analitičara iz francuske kompanije specijalizirane za pružanje financijskih usluga.

Vrijednost akcije Gemalta opala je prije nekoliko dana na Pariškoj burzi prije za 4,5 posto, tj. na 79,39 eura. Kompanija specijalizirana za digitalnu sigurnost već je registrirala veliki pad početkom godine, nakon objavljivanja razočaravajućih rezultata zabilježenih u 2014. godini.

Kompanija Apple već je počela s eksperimentiranjem ugrađenih kartica pa su prošle godine predstavili nove modele iPada koji su se isporučivali s Apple SIM karticom koja je korisnicima omogućavala izbor mobilnih operatera bez stavljanja njihove SIM kartice.

Ovaj bi standard mogao biti gotov već sljedeće godine, kada možemo očekivati proces njihove implementacije u nove telefone.

To znači da bi kompliciranoj proceduri i papirologiji koju je potrebno obaviti prilikom promjene operatera mogao doći kraj.

Tako uskoro više neće biti potrebno mijenjati kartice jer će u telefonu uvijek biti pohranjena samo jedna kartica na kojoj će se, bez njenog vađenja iz telefona, putem izbornika na samom mobilnom uređaju vrlo jednostavno moći promijeniti podaci operatera.

Što će nam donijeti bliska budućnost, ostaje za vidjeti…

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box