Simbol Zenice neće se ugasiti!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nogometni klub Čelik spada u red najvećih sportskih kolektiva u našoj državi, ali u svojoj 73. godini postojanja proživljava najteže trenutke. Loš i nesavjestan rad prethodnih uprava doveo je do višemilionskih dugovanja.

Prema zvaničnom dokumentu iz Porezne uprave FBiH od 9. maja 2017. godine, Zapisniku o usaglašenoj identifikaciji duga, dugovanja Čelika prema toj instituciji iznosila su 6.750.116,22 KM, od čega na glavnicu, koja bi se vraćala po potpisu reprograma, otpada 2.492.996,16 KM.Dug prema zeničkim Javnim preduzećima bio je viši od 2,5 miliona KM, ali bi on trebao biti otpisan prema odluci Gradskog vijeća. Tu su još i dugovanja prema dobavljačima, povjeriocima, članovima radne zajednice, bivšim igračima i trenerima…

Nakon ispadanja iz elitnog ranga nogometa u BiH, brojni navijači i simpatizeri su sa strepnjom očekivali informacije s Bilinog polja. Najčešća pitanja u Zenici su bila hoće li investitor napustiti klub i hoće li se Čelik ugasiti.

– Takav je sport, igrama na terenu nismo zaslužili da izborimo opstanak u Premijer ligi. Moram istaknuti da Prva liga Federacije BiH nije kraj svijeta, nego će biti početak stvaranja evropskog Čelika. Da smo htjeli, klub bi se ugasio davno ranije, a ne danas, kada smo uradili toliko posla. Od dolaska turskog investitora Ajdina Olguna na Bilino polje napravljeni su brojni koraci naprijed.

Od decembra 2017. godine pa do danas igrači su redovno dobivali plaće, a vršili smo i uplate doprinosa, što ranije nije bio slučaj. Stara dugovanja će doći na red do kraja prvenstva, znači do početka juna. Mnogo smo radili na skidanju blokade sa računa i uspjeli smo 80 posto vrijednosti riješiti, ostalo je još nešto malo. Radili smo prema prioritetima – kaže generalni direktor zeničkog kluba Ismet Đugum za “Avaz”.

Avaz.ba