Promovisana knjiga Nezira Pivica 1 660x413 1
Tužiteljica Kaknjo na promociji knjige Piviću
AUTOR: P.D.
DATUM: pro 6, 2021 @ 18:35
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Dana 01. 12. 2021. godine, postupajući po naredbama Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona i Kantonalnog suda Zenica, u ranim jutarnjim satima, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, su započeli sa pretresima na više lokacija, a zbog sumnje da su počinjena krivična djela Organizovani kriminal iz čl. 342. st. 3. KZFBiH u vezi sa krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi stava 1. KZ FBiH, Prouzrokovanje stečaja iz člana 243. stav 1. KZ F BiH, Oštećenje povjerilaca iz člana 246. KZ FBiH i Nesavjestan rad u službi iz člana 387. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, piše Josip Šimić-Đinđić!

Pompezna akcija se provodila povodom predmeta javnosti poznatog kao “Zenicatrans”, u kojoj akciji je uhićen gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je godinama trn u oku vladajućim strankama.

Kako bi Tužiteljstvo ZDK učinilo akciju još pompeznijom, istoga dana na svojoj web stranici objavili su vijest: “Kantonalno tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona DEMANTUJE navode da je Kasumović Fuad lišen slobode, a koji su se pojavili u medijima, vezano za objavu na zvaničnoj facebook stranici Fuad Kasumović. Za ovo Tužiteljstvo Fuad Kasumović se nalazi u bjekstvu”.

NE PROPUSTITE:  ADVOKATI JEDNOGLASNI: Kasumović nevin u pritvoru!

Tekst se nastavlja nakon reklame

Kasumoviću se na teret stavlja, da je “radio u korist Grada Zenice na štetu Porezne uprave F BiH”, što nije zabilježeno u povijesti bh. pravosuđa, da je netko uhapšen, što je štitio interes Grada, odnosno države. Dakle, Tužiteljstvo iz Zenice uopće ne tvrdi, da je Kasumović svojim radnjama sebi pribavio korist, niti tvrdi, da je sebi uzeo i jednu marku. Osim toga, brojne policijske ekipe bile su ispred Kantonalnog suda, pa i samo sprovođenje prvog čovjeka Zenice u pritvor, mnogi su oštro osudili budući da se prema gradonačelniku ponijelo kao prema najvećem zločincu.

Naime, Fuad Kasumović je već drugi mandat za redom gradonačelnik Zenice, gdje u izbornim utrkama uvjerljivo pobijedio sve svoje druge političke protivnike, naročito one protivnike iz SDA stranke. “Odmetnuo” se od SDA, te osnovao svoj pokret – stranku “Zenička incijativa”, koja je briljirala na izborima.

Dana 02. 12. 2021. godine, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, je do kraja dana podnijelo Kantonalnom sudu u Zenici, prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenim licima Fuadu Kasumoviću i drugima. Pritvorski razlog jer Tužilaštvo ZDK nije željelo ili sporo radi nezapamćen je slučaj u pravosuđu, na šta je i upozoravao advokat Asim Crnalić kazavši da je Tužilaštvo namjestilo cijelu stvar jer praktično nisu završili svoj posao, a počeli su sa privođenjima.

NE PROPUSTITE:  POLITIČARI JEDNOGLASNI: Politički progon Kasumovića u režiji SDA!

Stajališta sam da u ovoj krivičnoj stvari nema krivičnog djela i da je gradonačelnik Kasumović radio ono što se očekuje od čovjeka koji obavlja tu funkciju. On je štitio interes Grada, a Tužiteljstvo ga sumnjiči da nije dovoljno štitio interese Porezne uprave FBiH. To je temeljni teret koji mu se stavlja u ovoj krivičnoj proceduri. Pogrešno je reći da je on šef organizirane grupe i da je on zapravo kriminalac u području organiziranog kriminala. Nije zabilježen slučaj da je neko radio u interesu države a da je označen kao kriminalac”, rekao je Crnalić.

Kompletan rad pravosuđa u ovom slučaju je sramotan”, reći će Asim Crnalić, jedan od branitelja Kasumovića.

Sud je donio rješenje prema kojemu se Kasumoviću i dr., određuje jednomjesečni pritvor. Ubrzo nakon ovoga nastalo je likovanje Kasumovićevih političkih protivnika. Javnost u našoj zemlji ogorčena je činjenicom da je, po hapenju, Kantonalni sud u Zenici, odnosno sudija Ramo Ljevaković, odredio jednomjesečni pritvor gradonačelniku Fuadu Kasumoviću samo zato jer je Tužilaštvo ZDK požurilo sa predstavom za javnost – čitaj privođenjima u predmetu “Zenicatrans”.

Apsurd našeg bh. pravosuđa ogleda se u tome da je: Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uhapšen i pritvoren pod optužbom, da je štitio interes Grada Zenice, a ne porezne uprave. Gradonačelnik za primjer, štiteći interes Grada, štiti interese građana. To bi se moglo prevesti narodnim riječnikom, da je uhapšen, što je štitio interes države, odnosno Grada kojim rukovodi. Nije štitio svoj lični interes. Nije zabilježen slučaj da je neko radio u interesu države, a da je označen kao kriminalac. Oni koji su oštetili i od države pokrali milijune su na slobodi-afera Respiratori, u kojem je optužena vrhuška SDA, koja se brani sa slobode.

Oni koji su ubili Dženana Memića, Davida Dragičevića i mnoge druge, još uvijek su na slobodi! Toliko se ratnih zločinaca u BiH odlukama suda brane sa slobode.

NE PROPUSTITE:  OTKRIVAMO: Zašto je Tužilaštvo ZDK tražilo pritvor za Kasumovića?!

Naime, gradonačelniku Kasumoviću, sudija Ljevaković je odlučio odrediti pritvor samo iz razloga jer Tužilaštvo ZDK nije stiglo ispitati 11 svjedoka, a na ovom predmetu radi se godinama. U praksi, osnovanost za takvo nešto mogla bi postojati u slučaju da postoje čvrsti dokazi da je Kasumović utjecao na tih 11 svjedoka, što se u ovom slučaju nije dogodilo, nego je pritvor određen isključivo zbog sporog rada Tužilaštva ZDK i postupajuće tužiteljice Adine Karadža. Postavlja se logično pitanje: ako je Tužiteljstvo iz Zenice u predmetu “Zenicatrans” saslušavalo mnoge svjedoke, a jest, u vrijeme dok je Kasumović bio na slobodi, zbog čega i ovih 11 svjedoka nisu mogli biti saslušani, a da Kasumović ostane na slobodi.

Ne, tužiteljstvo ide u medija-plan, u čistu zloupotrebu, u kojem su pred sudom isticali, da su ispitali mnoge svjedoke, ali da je po hapšenju potrebno da se Kasumoviću odredi pritvor, dok se ne ispitaju i ostalih 11 svjedoka. Razlozi zbog kojih je Tužiteljstvo ZDK stavilo prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene, su postojanje opravdanog straha da će osumnjičeni boravkom na slobodi uticati na svjedoke i druge saizvršitelje /pritvorski razlog iz člana 146. stav. 1 tačka b) ZKP-a F BiH. Dakle, Tužiteljstvo iz Zenice namjerno nije saslušalo tih 11 svjedoka, samo kako bi im na sudu prošao ovaj pritvorski razlog za Kasumovića.

Danas je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici kandidat Ramo Ljevaković odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom: “Ocjena dokaza, utvrđivanje činjenica i primjena materijalnog prava u krivičnom postupku”, pod mentorstvom prof. dr. Adnana Durakovića i stekao zvanje doktora pravnih nauka. Pored mentora, član komisije je bio i prof. dr. Enes Bikić, te prof. dr. Nezir Pivić u svojstvu predsjednika komisije”, objavljeno je 20. marta prošle godine na Facebook stranici Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Simptomatično je i to da je sudija Ljevaković doktorirao na Pravnom fakultetu u Zenici, a jedan od članova Komisije za odbranu doktorskog rada bio je kandidat SDA za gradonačelnika Zenice Nezir Pivić.

Nezir Pivić, koji pripada SDA stranci, predaje na Pravnom fakultetu u Zenici. Njegov “student” bio je upravo sudija Ramo Ljevaković. Pivić je izgubio u utrci za gradnonačelnika Zenice, koji je bio kandidiran ispred SDA stranke, nakon što ga je uvjerljivo na izborima pobijedio njegov politički protivnik Fuad Kasumović.

Nakon što Ljevaković uspješno doktorirao na Pravnom fakultetu u Zenici, ostat će veliki prijatelj sa Pivićem, koji će godinu dana kasnije odrediti pritvor njegovom političkom protivniku – Fuadu Kasumoviću.

Piviću će posebno postati bliska i glavna tužiteljica iz Zenice Vesna Kaknjo. Tijekom 2018. godine, Kantonalno tužilaštvo iz Zenice sprovodilo je istragu protiv Nezira Pivića, koji predvodi zeničku SDA stranku. Glavna tužiteljica Vesna Kaknjo za to vrijeme prisustvovala je promociji knjige predsjednika SDA Zenica Nezira Pivića, protiv kojega je tijekom 2018. obustavila istragu.

Pivić je 2018. godine promovisao svoju knjigu nakon što je i zvanično obustavom okončana istraga protiv njega u predmetu iz 2009. godine i spornim odlukama jednog školskog odbora. Među gostima na promociji upečatljivo je bilo prisustvo i tada glavne tužiteljice Tužilaštva ZDK Vesne Kaknjo. Nije propustila da joj dojučerašnji predmet istrage potpiše knjigu znakovitog naslova “Pravni položaj tužioca u krivičnom postupku”. Javnosti je poznato, da je Kaknjo Vesna godinama bliska SDA strukturama.

Tri godine kasnije, Tužilaštvo ZDK-a kojim rukovodi Vesna Kaknjo, uhapsit će Pivićevog političkog protivnika Fuada Kasumovića. Za to vrijeme Vesna Kaknjo čita knjige Nezira Pivića.

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

LIDER