Portal 072info

Simptomi proljetnih alergija: Ove namirnice su pravi spas za vaše tegobe

hay fever
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kad neko boluje od sezonskih alergija, njegovo tijelo doživljava alergene poput trave, polena ili prašine, kao opasne tvari koje izazivaju snažnu reakciju imuniteta.

Organizam je zato preplavljen antitijelima, a u krvotok ispušta histamine, koji izazivaju simptome poput kihanja, suzenja očiju i ekstra sluzi. Kako bi se regulirali ovi simptomi, koriste se lijekovi. Međutim, može pomoći i regulirana prehrana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovih pet namirnica olakšavaju proljetne alergije:

1. Jabuke
Bogate su bioflavonidom kvercetinom (koji se može naći i u luku, bijelom luku, kupusu, karfiolu i šumskim bobicama), koji sprečava imunološke ćelije da otpuštaju histamin u organizam, zbog čega se smanjuju simptomi alergija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2. Jagode
Vitamin C u jagodama i drugom voću i povrću, ne igra samo ulogu osnaživača organizma, već i smanjuje nivo histamina u organizmu kao pokretača alergijskih reakcija.

3. Kurkuma
Indijski začin hiljadama godina se koristi u alternativnoj medicini zbog protivupalnih karakteristika. Istraživanja su pokazala da aktivna tvar kurkumin može blokirati otpuštanje histamina u organizmu i spriječiti razvoj simptoma alergija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

4. Sjemenke tikve
Obiluju magnezijem koji opušta mišiće i pomaže u otvaranju disajnih puteva. Utvrđeno je da manjak magnezija povećava nivoe histamina u organizmu. Ovaj važan mineral možete naći i u bademima, sjemenkama suncokreta, zobenim pahuljicama, brokuli, zelenom lisnatom povrću i tamnoj čokoladi.

5. Losos
Konzumiranje ribe, poput lososa, jedan je od boljih načina da tijelo opskrbite omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upale u organizmu. Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama je sastavni dio mediteranskog načina prehrane, koji mnogi smatraju najzdravijom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)