Sinan Husić za “Avaz”: Ako ne bude dogovora, rudari u četvrtak stupaju u generalni štrajk

873x400 20
Podijelite vijest

Nakon saopćenja Elektroprivrede BiH da bi prihvatanje zahtjeva Sindikata vezanih za plan restruktuiranja rudnika u FBiH dovelo do poskupljenja struje, iz Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH kažu da su očekivali da će se pritisak maksimalno pokušati prebaciti na rudare.

Prijedlog sporazuma

– Kakve veze ima prijedlog sporazuma na osnovu kojeg bi se vršillo restruktuiranje rudnika uglja na planu ljudskih resursa sa cijenom električne energije? Optužuju Sindikat da nekoga ucjenjuje, ali kako onda komentarisati ovo njihovo saopćenje? – kazao nam je predsjednik SSRRFBiH, Sinan Husić.

Predstavnici sindikata će na sutrašnjem nastavku razgovora u Federalnom ministarstvu industrije ostati pri svom prijedlogu sporazuma na osnovu kojeg bi se riješio problem viška uposlenih u rudnicima.

ČITAJ JOŠ:  Predsjednik Sindikata Sinan Husić: Odluka Elektroprivrede BiH je dno dna! 

– Tražimo da se obezbijedi pravo na penziju svim radnicima kojima je izvršen prekid ugovora o radu, jer su stekli uslove za penzionisanje. Uvezivanje staža i odlazak u penziju je njihovo elementarno pravo, a u 90 posto slučajeva radi se o rudarima, kopačima. Do kraja godine takve uslove će imati 441 radnik, a to je trećina od prekobrojnih u rudnicima. Insistiramo da se ovaj proces okonča u periodu 2021-2023. godina, po ugledu na proces restruktuiranja na planu ljudskih resursa Elektroprivrede, koji je trajao deset godina. Mi tražimo dvije i po godine – ističe Husić.

Dodaje da su pojedini rudnici okončali ovaj posao, jer je Kreka, na primjer, po ulasku u koncern imala više od 4.200, a danas ima oko 2.110 radnika.

ČITAJ JOŠ:  Rudari širom Federacije BiH obustavili proizvodnju 

– Mi tražimo samo da se Elektroprivreda vrati na početne, usaglašene stavove kroz socijalni dijalog sa SSRR FBiH. Ne mogu se devastirati dostignuti nivoi materijalnih prava rudara kroz pravilnike o radu i učinku zbog toga što su izostale investicije u transportne sisteme. Ne možeš sa devastiranim transportnim sistemom u rudniku postavljati plan kao da imaš najsavremeniji transportni sistem jer ti si radnika doveo u situaciju da on nikada ne može realizovati proizvodni rezultat.

Državni aparat

– Ne možemo zbog propusta Elektroprivrede i rukovodstava rudnika prelomiti preko leđa radnika dok gledamo kako u ogromnom administrativnom državnom aparatu, od nivoa općine do države ne da niko primaći sebi da mu se marka uzme. Još traži i naknadu za prevoz dok je radio online od kuće. Mi rudnike moramo restruktuirati zbog sebe, ali postavi i administraciji, i nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti pravilnike o učinku – ističe Husić.

ČITAJ JOŠ:  Iz EPBiH kažu da nije bilo potrebe za štrajkom, mislili su pomoć rudarima isplatiti kasnije

Sutra će u Federalnom ministarstvu industrije biti nastavljeni razgovori započeti 5. maja, a ako ne dođe do dogovora Savez sindikata radnika u rudnicima će okončati pripreme za generalni štrajk u svih sedam rudnika koncerna, ali i za proteste pred Vladom FBiH dan kasnije. Od svojih prijedloga ne namjeravaju radikalno odstupati.


Podijelite vijest