Sindikat Agencije za lijekove BiH o povećanju plaća: Ministar će dobiti 600, a farmaceut na kontroli 140 KM

Sindikat Agencije za lijekove BiH o povećanju plaća: Ministar će dobiti 600, a farmaceut na kontroli 140 KM

Odluka, kojom je osnovica za obračun plaća zaposlenih u državnim institucijama povećana sa 535 na 600 KM, a koju je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jučer usvojilo, izazvala je negodovanje u Sindikatu radnika uposlenih u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ovim povećanjem, ako se usvoji Budžet institucija BiH, već od aprila bit će obuhvaćeni i funkcioneri – ministri, parlamentarci, članovi Predsjedništva BiH, koji će, kako kaže Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata, na ionako visoka primanja dobiti još po 600 KM, dok će jedan farmaceut, stručni saradnik, koji radi na kontroli lijekova u Agenciji, na plaću od 1.260 maraka dobiti 140 KM.

Politička mjera “Trojke”

To znači da bi po novoj osnovici magistar farmacije trebao imati plaću od 1.400 KM.

Nadalje, referent – specijalista, po dosadašnjoj osnovici od 535 KM, ima oko 1.000 maraka plaću. Po novom bi mu, navodi Rustemović, primanje bilo povećano cirka oko stotinu, odnosno plaća bi mu iznosila 1.100 maraka.

ad

– To je simbolično povećanje, ali radije bih rekao da se i ovom novom odlukom nastavlja ponižavati uposlene u državnoj agenciji za lijekove. Kad se uračunaju inflacija, troškovi života, radi se o simbolici. S druge strane, politički funkcioneri dobijaju dva povećanja od po 600 KM, što u zbiru daje plaću jednog našeg farmaceuta koji radi vrlo složene poslove. Nije li to žalosno! Toliko o tome koliko se priznaje struka – kaže Rustemović.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH godinama se suočava sa brojnim problemima. Među najvećim su upravo loš materijalni status zaposlenih, ali i manjak stručnog kadra.

Nije tajna kaže Rustemović da su, nakon godina zanemarivanja nadležnih, prije svega Vijeća ministara BiH, koje se oglušilo na sve njihove probleme, očekivali više, a ne još jedno poniženje.

– Ovo je, nakon puno godina, prvi put da se plaće povećaju. Godine 2009. osnovica od 535 smanjena je na 475 maraka sve do osmog mjeseca prošle 2022. kada je tek ponovo vraćena na 535 KM. To znači da nije bilo nikakvog povećanja, nego vraćanja osnovice na ono što smo imali do 2009. Navešću primjere: po osnovici od 475 KM i koeficijentu 2,35, farmaceut je imao plaću 1.116 KM. Vraćanjem osnovice na 535 njegova plaća iznosila je 1.260 maraka. Analitičar – specijalista, referent koji radi direktno na analizama, do augusta prošle godine imao je plaću 760 KM, a vraćanjem osnovice dobio je 856 maraka. Pitamo – šta ćemo sa onim periodom od 2009. do augusta 2022. kada je osnovica bila smanjena bez ikakvih zakonskih uporišta – navodi Rustemović.

Predsjednik Sindikata svrnuo se i na najnoviji potez “Trojke” koju čine Stranke SDP, Naša stranka i Narod i pravda, a koji su saopćili da će se njihovi funkcioneri u Vijeću ministara BiH odreći povećanja plaća koje je planirano kada na snagu stupi nova, veća osnovica za obračun plaća.

Kako je kazao – to je ništa drugo nego pokušaj “mazanja očiju radnicima”.

– To je populistička mjera “Trojke”, jer nama treba sistemsko rješenje i ozbiljno rješavanje egzistencije uposlenih. Gospodo ministri iz “Trojke” vi ćete to svoje odustajanje kroz druge sinekure nadoknaditi. Također, pozivam i svoje kolege iz reprezentativnog sindikata da uozbilje situaciju i pokušaju razgovarati oko kolektivnih ugovora državnih službenika i zaposlenika. Mi smo možda jedina država u regionu koja nema potpisan kolektivni ugovor – kaže Rustemović.

Agencija sama zarađuje novac

Iz Sindikata naglašavaju kako Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH sama zarađuje novac, što je godišnje oko 15 miliona KM.

– Svakim novim prijemom u Agenciju, zaposlenik ima sveobuhvatnu analizu, povećava obima posla i direktno puni budžet. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da dijelimo sudbinu birokratskih i administrativnih agencija ako donosimo novac – dodaje Rustemović.

Od 163 radnika, koliko je Pravilnikom o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta utrđeno da Agencija treba imati, taj broj nikada od osnivanja 1. maja 2009. nije postignut.

Budžet je odobren za 103 radnika, ali zbog penzionisanja, smrtnih slučajeva ili odlaska radnika u druge institucije i firme, u Agenciji radi njih oko 90.

No, nakon dugo godina ovih dana kreće se sa popunjavanjem upražnjenih radnih mjesta, tačnije 11 pozicija na nivou cijele Agencije.

– Kome ćemo fakturisati nepopunjavanje ključnih pozicija u prethodnim godinama. Sadašnja v. d. direktorice Nataša Grubeša ovih dana kaže kako je u 2021. evidentirano puno kašnjenja (određene registracije nisu urađene…). Sve su to elementi koji se odražavaju na našu organizaciju rada zato što su u prethodnim godinama neke politike spavale i nikada nisu bile za to da se Agencija razvija samostalno. Strašna je činjenica da mi od osnivanja 2009. nismo promijenili ni slovo u Pravilniku o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta. Od novog menadžmenta očekujemo bolju organizaciju, veće plaće i bolji status Agencije kao regulatornog tijela – zaključio je Rustemović.

Faktor.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica