Portal 072info

Sindikat ArcelorMittal-a upozorio: Uprava krši prava radnika!

Sindikat Arcelor Mittala Zenica ne prihvata odluku menadžmenta kompanije da 70 radnika, što je pet posto radnih mjesta sa posebnim uslovima rada, bude izuzeto od uvećanja plate po osnovu uslova rada. Stečena prava ovih radnika ne smiju se dirati, poručili su danas iz Sindikata.

Nova sistematizacija radnih mjesta u Arcelor Mittalu primjenjuje se od prvog aprila ove godine. Od tada se ne isplaćuje dodatak na platu od četiri posto za one sa otežanim i osam posto za radna mjesta sa teškim uslovima rada. Preduslov je bio izrada novog registra radnih mjesta sa posebnim uslovima rada. Kako je na pres konferenciji saopštio Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata, Komisija za izradu novog registra radnih mjesta, u kojoj je bilo po šest predstavnika sindikata i uprave, postigla je dogovor za 95 posto uposlenih na takvim radnim mjestima, sva u proizvodnim departmentima, gdje nije bilo nikakvih problema.

Radi se sedamdeset radnika koji bi trebali ostati bez svog stečenog prava na uvećanje plate zbog uslova rada što sindikat ne želi da prihvati. Apsurdno je, kaže Kapetanović, i obrazloženje generalnog direktora kompanije da bi priznavanje posebnih uslova rada na ovim radnim mjestima „probilo budžet kompanije“.

Ako desetog oktobra,kada je u kompaniji isplata plata, pomenutih sedamdeset radnika ne dobije uvećanje, iz Sindikata najavljuju pokretanje procedure za organizovanje protestnog skupa ispred upravne zgrade kompanije. Sindikalisti Arcelor Mittala kažu i da se izuzetno teško odvijaju pregovori sa upravom kompanije o pojedinačnom kolektivnom ugovoru kojim se regulišu plate, dodaci naplate, naknade i sva druga primanja iz radnog odnosa.

Ako se ne usaglasi u zakonskom roku, kolektivni ugovor sredinom novembra prestaje da važi. Uprava to dobro zna i namjerava prinuditi sindikat da po principu „uzmi ili ostavi“ pristane na smanjenje radničkih prava, poručuju iz Sindikata.

RTVZE

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box