Sindikat ArcelorMittala Zenica najavio štrajk za 15. oktobar

ArcelorMittal 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sindikat kompanije ArcelorMittal Zenica donio je odluku o organizaciji štrajka zbog, kako su naveli, zaštite i unapređenja materijalnih prava i interesa radnika.

Štrajk je zakazan za 15. oktobar u sedam sati, najavio je na konferenciji za medije predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović. On je rekao da će štrajk trajati sve do ispunjenja zahtjeva Sindikata, odnosno do potpisivanja kolektivnog ugovora za 2021. godinu.

Kapetanović je napomenuo kako su na posljednjem sastanku na kojem su pregovarali o kolektivnom ugovoru, a na njihovu konstataciju da su plaće radnika te kompanije u Njemačkoj i deset puta veće te da ne vide zašto njihove plaće ne bi mogle biti uvećane za 20 posto, dobili odgovor od direktora AMZ-a Nikhila Mehte da “svi idu raditi Njemačku“.

“To je ‘prelilo čašu’ jer smo shvatili da ne žele pregovarati. Radnici su nam poručili da ispod 20 posto povećanja ne potpisujemo Kolektivni ugovor. Moram napomenuti da je kompanija radila bolje nego u proteklih 16 godina, a ove je godine povećala za 80 posto cijene svojih proizvoda. Za prvih šest mjeseci ostvarili su jako dobar profit”, rekao je Kapetanović.

ČITAJ JOŠ:  Parlament BiH prodaje tri vozila, jedno koje nije u voznom stanju košta čak 35.600 KM!

Ističući da je zahtjev za povećanje plaće potpuno opravdan, on je naveo kako Sindikat zahtijeva potpisivanje Pojedinačnog kolektivnog ugovora u kompaniji ArcelorMittal Zenica, koji će uključivati povećanje najniže neto satnice za 20 posto, odnosno sa 3,24 KM na 3,89 KM.

“Jedina ponuda Uprave bila je povećanje najniže satnice za tri posto, što je vanredna skupština Sindikata, održana 30. septembra ove godine, ocijenila neprihvatljivim, pa čak i uvredljivim. Treba istaći da je najniža neto satnica u AMZ-u zadnji put povećana 2018. godine, za šest posto”, rekao je Kapetanović.

ČITAJ JOŠ:  INTERVENISALA POLICIJA: Uništen bilbord “Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio tradicije Bošnjaka” (FOTO)

Sindikat zahtijeva i uvećanje koeficijenata složenosti poslova za 0,10 po svakoj grupi složenosti poslova, od prve do desete grupe; povećanje dodatka na plaću za noćni rad sa 50 na 60 posto od osnovne plaće; povećanje dodataka za otežane i teške uslove rada sa 4 i 8 posto, na 5 i 10 posto; isplatu regresa za korištenje godišnjeg odmora za 2022. godinu u iznosu 50 posto prosječne neto plaće svih radnika AMZ-a iz 2021. godine; plaćanje prevoza ili naknade za prevoz na posao i sa posla za udaljenost stanovanja preko tri kilometra od sjedišta društva; povećanje otpremnine za odlazak u penziju, kao i pomoći u slučaju smrti radnika, smrti člana uže porodice radnika te invalidnosti radnika, u iznosu utvrđenom prijedlogom kolektivnog ugovora od 26. aprila 2021. godine.

ČITAJ JOŠ:  Advokat Ajanović: Kasumović nevin u pritvoru jer nisu saslušani svjedoci

Podršku zahtjevima Sindikata AMZ-a daje i Kantonalni sindikat metalaca Zeničko-dobojskog kantona.

“Nama štrajk nije cilj, nego je samo sredstvo za potpisivanje kolektivnog ugovora. Zahtjevi nisu nerealni”, rekao je predsjednik Sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović.

Prosječna plaća je 1026 KM, a prosjek plaće na nivou kompanije ne prima više od 60 posto radnika te kompanije. Kvalifikovani radnik, za 165 sati rada, ima osnovnu neto plaću u iznosu od 694,98 KM, što je 300 KM ispod federalnog prosjeka plaće. Većina od oko 2.300 radnika koji trenutno rade u kompaniji, upravo su KV radnici.

Predsjednik Sindikata Departmenta “Čeličana“ Edin Ibrahimagić najavio je kako će, za vrijeme štrajka, svi departmenti kompanije raditi na “toplom režimu“, odnosno bez proizvodnje, bez izvoza i prodaje.

GODISNJICA
MARKETING