Portal 072info

Sindikat BHRT-a pozdravlja naplatu RTV takse uz račun za struju: Vratiti program u vrh prioriteta

U saopćenju dodaju da očekuju i od drugih subjekata, s kojim su pregovori u toku, da će pokazati odgovornost i potpisati sporazum.

Iz Sindikata navode da je potpisivanjem sporazuma novi Upravni odbor BHRT ispunio dio njihovih očekivanja i da je napravio važan korak u stabilizaciji finansijske situacije u BHRT-u, što je bilo i obećano tokom susreta članova Upravnog odbora sa predstavnicima Sindikata.

“Kako članovi novog Upravnog odbora BHRT, za razliku od njihovih prethodnika, pored jasno izražene volje da počnu rješavati probleme, imaju i konkretne rezultate svog rada na samom početku mandata, Sindikalna organzacija BHRT i dalje će ostati pouzdan partner na putu oporavka naše medijske kuće. Prijedlozi i primjedbe koje su naši predstavnici iznijeli tokom susreta s članovima novog Upravnog odbora BHRT, očigledno su shvaćeni s punom ozbiljnošću, kao konstruktivan doprinos našeg članstva naporima da BHRT konačno počne djelovati u znatno boljoj finansijskoj situaciji. Naši članovi i predstavnici i dalje će ostati otvoreni za punu saradnju i prijedloge koji će, nadamo se, i ubuduće imati rezultate”, saopćeno je.

Nakon što je sporazum potpisan, iz Sindikata navode da je od menadžmenta BHRT-a očekuju da odmah vrati redovnu dinamiku isplate plaća i drugih primanja uposlenika, a posebno da počne rješavati neisplaćene obaveze prema Zavodu penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

“Također pozivamo menadžment da program vrati tamo gdje mu je mjesto – u sam vrh prioriteta djelovanja BHRT-a i da novinarima i drugim uposlenicima omogući rad s ciljem poboljšanja programa. Smatramo da je krajnje vrijeme da se stabilizuje plaćanje dopisnika i da se pojača dopisnička mreža, da novinari i reporteri krenu na teren i da konačno počnemo proizvoditi programske sadržaje, koji su praktično bili ugašeni zbog teškog stanja u našoj medijskoj kući”, saopćeno je iz Sindikata.

Dalje navode da nakon potpisivanja sporazuma i djelimične stabilizacije finansiranja, nemaju pravo javnosti i dalje govoriti kako nemaju finansijskih mogućnosti za proizvodnju kvalitetnijeg programa.

“Upravo zbog toga je neophodno da program bude prvi prioritet menadžmenta što dosada, prema našem mišljenju, nije bio slučaj. Pozivamo poslanike i delegate u Parlamentu BiH da prestanu izvoditi predstave za javnost tobožnjim sukobima oko Zakona o javnom sistemu ubirući jeftine predizborne poene i da konačno otvore istinski dijalog kako bismo što prije došli do tog zakonskog rješenja, kojim će biti osigurana dugoročna opstojnost javnih emitera i njihovo stabilno finansiranje”, zaključeno je.

Klix.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box