Portal 072info

Sindikat doktora medicine priprema generalni štrajk!

Skupština Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona je na jučer održanoj sjednici donijela odluku da počne sa pripremama organizovanja generalnog štrajka na nivou Federacije BiH, ukoliko kantonalno Ministarstvo zdravstva do 15. novembra, ne uključi ovaj sindikat u pregovore o novom kolektivnom ugovoru za zdravstvenu djelatnost.

U dopisu upućenom ministru zdravstva Zeničko-dobojskog kantona podsjeća da je ovom sindikatu dodijeljen status reprezentativnosti u pregovorima sa organima vlasti, za nivo Federacije, prije nekoliko mjeseci, ali da je njegova sindikalna organizacija u Zeničko-dobojskom kantonu to rješenje dobila svega dvije sedmice prije isteka važećeg kolektivnog ugovora, čime je dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje zdravstvenih ustanova na ovom području.

– Ponuđeni kolektivni ugovor od strane Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu apsolutno je neprihvatljiv za nas. Stoga, kao osnovni nosioci zdravstvene djelatnosti tražimo od vas da obavezno učestvujemo i budemo potpisanici budućeg kolektivnog odgovora vezanog za zdravstvenu djelatnost, – navodi se u dopisu Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije upućenom danas ministru zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

RTVZE

Podijelite članak