Sindikat metalaca ZDK: Reagiranje na situaciju u “ArcelorMittalu” Zenica

Sindikat metalaca ZDK: Reagiranje na situaciju u “ArcelorMittalu” Zenica

Poštovani direktore Mehta,

Sigurno Vam je poznato da je devet radnika ArcelorMittal Grupe  u 2020. godini izgubilo život, od toga četiri radnika zbog bolesti izazvane COVID-19. Dakle, devet radnika ArcelorMittala je za samo četiri mjeseca svojim životom platilo lojalnost ovoj kompaniji, čiji se prihod mjeri desetinama milijardi dolara godišnje.

Radnici ArcelorMittal Zenica su vrijednim radom u izuzetno teškim uslovima, u vrijeme najžešće pandemije također dokazali koliko im je stalo do ove kompanije, itekako svjesni rizika za sebe ali i za svoje porodice. Hvala Bogu, nije bilo većih posljedica, ali i to je potvrda koliko su radnici ozbiljno shvatili uvedene mjere i koliko su se istih pridržavali.

Iako se njihova žrtva ne može platiti nikakvim novcem, umjesto da za svoj trud i požrtvovanost budu stimulisani,  radnici se suočavaju sa smanjenjem njihovih ionako malih plata. Drugim riječima, umjesto da budu nagrađeni, biće kažnjeni. Osim ako Vi smatrate da je to što su imali redovnu platu dovoljna nagrada. Ja ne mislim tako.

Sindikat i radnici  su  uvijek, kada je trebalo, bili na strani ove Kompanije, čak i kad to nije bilo nimalo lahko. Sjetićemo se aktivnosti sindikata prošle godine, i velikog radničkog skupa podrške kompaniji.  Zatim niza aktivnosti i sastanaka koje smo održali sa svim nivoima vlasti zbog problema  kvota na uvoz čelika, kao i brojnih sastanaka sa resornim federalnim ministarstvom  na kojima je i sindikat tražio određene subvencije za kompaniju, koja je te subvencije i dobila. U konačnici, radničke plate nisu povećane više od dvije godine.

Ako je slanje radnika na čekanje način da radnicima i sindikatu pokažete svoju zahvalnost, onda morate biti svjesni da će sindikat u svojim odnosima sa kompanijom okrenuti drugi list. Vjerujem da je ArcelorMittal  previše ozbiljna kompanija da bi sebi dozvolila takav  luksuz.

Na kraju, od Vas očekujem da odmah stavite van snage Odluku o uvođenju privremenog prekida rada u mjesecu maju, junu i julu 2020. godine i Odluku o privremenom prekidu procesa rada u ArcelorMittal Zenica d.o.o. te da radnike pozovete na posao i omogućite im da rade i da za svoj rad dobiju platu, što je i Vaša zakonska obaveza.

U suprotnom, Sindikat metalaca Zeničko-dobojskog kantona  će kao i uvijek učestvovati i dati punu podršku i pomoć Sindikatu ArcelorMittal Zenica u svim aktivnostima koje budu poduzete u cilju zaštite prava i interese radnika.

S poštovanjem,

Sindikat metalaca FBiH Kantonalno povjereništvo ZDK

Predsjednik: Kenan Mujkanović

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE