Portal 072info

SINDIKAT PROFESIONALNIH FUDBALERA: Ponovo na udaru Sloboda i Čelik

Sindikat profesionalnih fudbalera (SPF) ponovo se oglasio saopštenjem za javnost, a na udaru su bili klubovi Sloboda i Čelik. Saopštenje Vam prenosimo u cjelosti:

“Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH svojim osnivanjem a poslije toga i djelovanjem , kako kroz saradnju sa organima N/FS na svim nivoima, tako i kroz medijsku prezentaciju svojih aktivnosti, uporno pokušava da poboljša materijalni egzistencijalni status svojih članova i članova njihovih porodica. U jednom od svojih javnih saopštenja s kraja šestog mjesca ove godine naglasili smo da mi iza sebe nemamo moćne finansijske, političke niti bilo kakve druge lobije. Takođe smo podvukli da iza sebe nemamo navijačke grupe spremne da za sitnu paru i na dati znak objavljuju ratove, prijete i pribjegavaju raznoraznim radnjama i postupcima kojima nije mjesto u sportu. Mi se za prava naših članova borimo olovkom i perom. Borimo se tako što, koristeći sva raspoloživa legalna sredstva i regulative, ne dozvoljavamo da naši članovi budu prevareni i izigrani, pri čemu prečesto nailazimo na nerazumijevanje i otpor kako u krovnoj kući fudbala BiH tako i u pojedinim klubovima BH Telecom Premijer lige BiH. Ovakav naš način djelovanja i naši jasni stavovi, po staroj narodnoj „Strpljen spašen“ za posljedicu je imalo uplatu dijela finansijskih potraživanja naših članova, a profesionalnih fudbalera FK „Sloboda“ Tuzla, koji su ujedno i uposlenici tog kluba angažovani po osnovu Ugovora o radu, dok je preostali dio njihovih,pošteno zarađenih sredstava deponovan u N/FS BiH do okončanja tzv. procesa koje je FK „Sloboda“ Tuzla pokrenula protiv njih zbog klevete a ne zbog eventualne osnovanosti njihovih potraživanja. Na sreću postigli smo i indirektne rezultate jer se N/FS BiH uvjerio u bahatost i ignorantski odnos prema propisanim normama odgovornih lica kluba te je uslijedila kazna i suspenzija za FK „Sloboda“ Tuzla i čelnog čovjeka ovog kluba zbog propusta u postupku licenciranja za takmičarsku 2017/18 sezonu.”

“Nikako ne želimo da bilo kome nepravedno naudimo niti da se radujemo tuđim jadima i problemima, ali ističemo da ćemo i dalje biti ustrajni u ukazivanju na sve anomalije koje prate naš profesionalni fudbal i zbog kojih smo tu gdje jesmo – u podrumu kuće evropskog nogometnog kvaliteta i uspjeha. Nikako da se popnemo makar na prizemlje. To nažalost pokazuju rezultati naših klubova u predtakmičenjima evropskih nogometnih liga. Kod nas je normalno da se trener jednog našeg nogometnog kluba uhvati in flagranti u kladionici, gdje se vjerovatno nije kladio na trke pasa, i da ga predsjednik tog istog kluba javno podržava u tome. Ako ovako nastavimo bojimo se da nam više neće biti mjesta ni u podrumu nego da ćemo završiti na smetljištu evropske fudbalske povijesti. Kako smo ukazivali i ukazujemo na ove i ovakve anomalije, isto tako smo se borili i borit ćemo se za status naših članova u ostvarivanju njihovih, zakonom i propisima, zagarantovanih prava.”

” Ovih dana smo svjedoci nezadovoljstva igrača u jednom drugom našem fudbalskom klubu. NK „Čelik“ Zenica je klub sa svijetlom tradicijom i blistavom prošlošću, ali izgleda neizvjesnom i tmurnom budućnošću. Igrači tog kluba od marta mjeseca nisu primili platu, pa čak ni trener tog kluba, koji i nije trener nego zvanični predstavik kluba, ne može ih ubijediti da izvršavaju svoje radne obaveze,tvrdeći da će plata biti u ponedeljak u 10, 00 sati. To je jedan drag i simpatičan trener koji svojim gafovima i doskočicama zna zabaviti široki auditorijum, ali igračima koje kod kuće čekaju porodice i sve obaveze koje sa sobom nosi život to zasigurno nije smiješno. I na probleme naših članova u ovom klubu smo upozoravali i skretali pažnju u našim ranijim saopštenjima. Igrači, ne samo u ovom klubu nego i u velikom broju drugih naših klubova svakodnevno trpe raznorazne pritiske i ucjene čime se dovode u situaciju da bezpogovorno izvršavaju svoje obaveze a da zaborave i zanemare svoja prava. Javno ne smiju nastupiti jer bi automatski bili izloženi linču i postavljeni na stub srama od strane bahatih i nezasitih moćnika uvezanih u mrežu političko-tajkunskih relacija. Ovim putem ohrabrujemo sve naše članove da javno iznesu sve pritiske kojima su izloženi i da se ne ustručavaju stati u zaštitu svojih prava u čemu će imati svesrdnu i bezuslovnu pomoć Sindikata profesionalnih fudbalera/nogometaša u BiH”, navodi se u saopštenju SPF-a.

Podijelite članak