Sindikat profesionalnih nogometaša postavio niz pitanja vezanih za nastavak PL BiH

Podijelite vijest

Oglasio se Sindikat profesionalnih nogometaša u Bosni i Hercegovini (SPFBiH) povodom najave da bi premijerligaško takmičenje moglo biti nastavljeno početkom juna. Objavili su saopćenje u kojem postavljaju pitanja službama civilne zaštite FBiH i RS, kao i institucijama zdravstva u vlastima BiH, čiji odgovori su preduvjet za nastavak sportskih takmičenja.

“Potrebno je javnost upoznati s protokolom i mjerama zdravstvene zaštite na treninzima i utakmicama timova. Kako izgledaju predložene mjere i da li je urađeno ispitivanje o posljedicama treniranja, odnosno izlaganja fizičkom naporu ako je sportista zaražen s Covid -19? Studije objavljenje u Italiji i Njemačkoj pokazuju da postoji velika opasnost po disajne kanale i rad srca sportista ako se izlažu velikim naporima, a pozitivni su na Covid -19”, navodi se u saopćenju.

SPFBiH između ostalog postavlja pitanja, da li su predviđene mjere zaštite integriteta takmičenja ako se pojedinac ili više članova jednog tima u toku takmičarskog ciklusa testira pozitivno na COVID-19? Ko će preuzeti rizik na sebe i nadoknaditi štetu klubovima zbog nemogućnosti izvršavanja ugovorno-pravnih odnosa uslijed takvog scenarija?

Kordinacija medicinskih službi nameće se kao vrlo bitan stub ponovnog pokretanja sportskih takmičenja u nadolazećim sedmicama. Da li su uspostavljene izravne kontakt linije između lokalnih bolnica – domova zdravlja i sportskih ljekara i medicinskih radnika u klubovima? Da li su ljekari i fizioterapeuti u klubovima adekvatno opremljeni i da li posjeduju dovoljne količine dezinfekcijskih sredstava? U brojnim stranim državama ljekarske službe klubova prošle su dodatne treninge, kako bi se pripremili za novonastalu situaciju, upozoravaju i pitaju iz SPFBiH.

“Na kraju, moramo misliti i na navijače. Povratak nogometaša na zeleni teren okupit će veliki broj ljudi pred TV ekranima, kako bi gledali susrete. Da li se razmišlja o preventivnim mjerama, s obzirom na to da će dnevni boravci u domaćinstvima sigurno biti popunjeni velikim brojem navijača? Premijer liga biH se emituje na zatvorenim platformama, koje nisu dostupne širom države, da li su obavljeni razgovori s državnim RTV servisom o prijenosima utakmica, kako bi svaki navijač iz vlastitog doma mogao pratiti susrete, jer su kanali s državnom frekvencijom dostupni širom države Bosne i Hercegovine?”, poručili su.

Sindikat navodi da je želja svih sudionika, a prije svega nogometaša, jeste povratak na zeleni teren. A, kako bi došlo do toga, potrebno je donijeti i sprovesti odgovarajuće mjere. Zdravlje svih aktera je na prvom mjestu i nadležne službe i institucije države moraju odgovoriti adekvatno na sva otvorena pitanja kada je u pitanju nastavak sportskih takmičenja.

Na kraju Sindikat profesionalnih nogometaša u BiH podsjeća, da je zajednički stav igrača Premijer lige BiH da je potreban period od najmanje tri sedmice zajedničkih treninga nakon pauze, prije odigravanja službenih susreta.

Fena


Podijelite vijest