Sindikat službenika sudske policije FBiH: Ispoštovati odredbe Kolektivnog ugovora

sudska policija
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Reprezentativni Sindikat službenika sudske policije Federacije BiH apeluje na Vladu Federacije BiH da ima razumijevanja u vezi prijedloga za povećanja plaće policijskim službenicima Sudske policije Federacije BiH.

Kako se navodi u saopćenju, Sindikat službenika sudske policije Federacije BiH će iskoristiti svaki instrument sindikalne borbe, kako bi se zaustavilo grubo kršenje Kolektivnog ugovora.

– Očigledno Vlada Federacije ide u pravcu kao i 2008 godine. kada su ovakvim samoinicijativnim i nesavjesnim odlukama izazvali na desetine hiljada tužbi i na stotine miliona maraka štete budžetu Federacije BiH na osnovu sudskih potraživanja. 

Također, poručujem da ovim nesavjesnim postupanjem Vlade Federacije BiH odnosno kršenjem člana 23. stava 2. Kolektivnog ugovora u kojem je decidno definiran postupak utvrđivanje osnovice za 2022. godine, a koju odredbu Vlada Federacije BiH uporno ignoriše, a što će se negativno odraziti na ovu policijsku agenciju. Napominjemo da je u 2021. godini ovu policijsku agenciju je napustilo 10-ak policajaca, iz razloga što sa ovolikim povećanjem cijena, policijski službenici sudske policije u Federaciji BiH nisu u mogućnosti svojim porodicama pružati dostojan minimalni standard života. Također u 2022. godini imamo 20-ak policijskih službenika, koji su najavili sporazumni raskid radnog odnosa.

Apelujemo na Vladu Federacije BiH da ispoštuje odredbe Kolektivnog ugovora i usvoji sindikalne prijedloge, kako bi zaustavili napuštanje policijskih službenika sudske policije u Federaciji BiH. Jedino razumno rješenje jeste dijalog i uzajamno uvažavanje – navodi se u saopćenju koje potpisuje Alen Pozder, predsjednik sindikata.