Sindikat šumarstva uputio apel poslodavcima za zaštitu radnika zbog niskih temperatura

Screenshot 15 33

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH, zbog nepovoljnih vremenskih uslova i najavljenih niskih temperatura u našoj zemlji uputio je apel poslodavcima za primjenu mjera sigurnosti i zdravlja na radu u skladu sa Zakonom. “Apelujemo na poslodavce u šumsko-privrednim društvima, privatne poslodavce čiji su radnici angažovani u sječi, ali i druge poslodavce čiji radnici su izloženi vanjskim uticajima ili rade u hladnim prostorijama i halama koje se ne zagrijavaju da uvedu preventivne mjere na radu u uslovima niskih temeratura i padavina, primijene odgovarajuću organizaciju rada u društvu i adekvatne mjere sigurnosti i zaštite zdravlja radnika na radu, kako bi se smanjili štetni uticaji i rizik po zdravlje i život radnika, koji obavljaju poslove na otvorenom”, navedeno je u saopćenju.

Upozoravaju da rad na otvorenom u nepovoljnim klimatskim uslovima i niskim temperaturama, kao i nedovoljno zagrijanim prostorima može dovesti do povećane opasnosti od povreda na radu i bolesti u vezi s radom.

Hladnoća uzrokuje smanjenje mentalnih i fizičkih sposobnosti zbog gubitka osjetljivosti i spretnosti prstiju što povećava rizik od nastanka povreda na radu, a efikasnost rada u takvim uvjetima je na izuzetno niskoj razini. U ovakvim uslovima radnici su dodatno izloženi riziku radnog mjesta.

“Predlažemo primjenu preraspodjele radnog vremena u skladu sa Zakonom i kolektivnim ugovorima, a za radna mjesta gdje nije moguće uvesti preraspodjelu radnog vremena, da se primijene adekvatne mjere sigurnosti i zaštite na radu, radnicima osigura adekvatna oprema, tople prostorije, topli napici, češće pauze i drugi uslovi, kako bi se smanjili štetni utjecaji i rizik po zdravlje i život radnika”, poručili su iz Sindikata.

Fena