Sindikat traži da minimalna plata bude 70 posto prosječne, u protivnom najavljuje proteste

Screenshot 2 112
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Savez samostalnih sindikata BiH u vezi sa zahtjevima povodom određivanja minimalne plate,ž odbacuje sve špekulacije i neutemeljene inoformacije koje nisu dogovorene kroz sistem, odnosno Ekonomsko-socijalno vijeće. Rečeno je to na današnjoj konferenciji sindikata. Najavili su da će istrajati u zahtjevu da minimalna neto plata u Federaciji BiH bude 70 posto od prosječne.

Predsjednik SSSBiH Mevludin Bektić rekao je da će, ukoliko njihov zahtjev ne bude uvažen, organizirati proteste, a možda i štrajkove.

“Neprihvatljivo je iskorištavanje radnika za trenutnu minimalnu platu od 406 KM, a naročito manipulacija radnicima i prikupljanje jeftinih političkih poena u sklopu nečije predizborne kampanje”, kazao je Bektić.

Prema njegovim riječima, posebno neprihvatljiv je prijedlog poslodavaca o diferenciranoj stopi minimalne plate, u zavisnosti od djelatnosti.

Komentirajući izjavu federalnog premijera Fadila Novalića o minimalnoj plati od 700 KM, kazao je da je to izazvalo revolt u Sindikatu. Prema njegovim riječima, Novalić nije objasnio šta bi činilo tu minimalnu platu i da li bi bilo manipulacija u vezi s toplim obrokom i regresom.

GODISNJICA
MARKETING