Sindikat traži povećanje plata svim zaposlenim u vrtićima i osnovnim školama

skola 26
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo – od resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo traži povećanje plata svim radnicima u vrtićima i osnovnim školama, te donošenje pravilnika koji će ukinuti praksu da se učenicima stalno mijenjaju učitelji.

Kako navode u saopštenju povodom Svjetskog dana učitelja, prije više od mjesec dana Kantonalni odbor Sindikata je pokrenuo pregovore za povećanja plata i predložio podzakonske akte prema kojima bi se prosvjetni radnici primali putem konkursnih procedura u maju i junu, a ne u augustu i septembru.

Odluke su dostavljene nadležnim organima, a prije 10 dana od resorne ministrice su dobili odgovor kojeg su citirali u saopštenju:

“U prosvjeti mogu raditi najposvećeniji među nama, najstabilniji i najkompetentniji. Tu ne bi trebalo biti prevelikog odstupanja od zamišljenog kvaliteta. Naravno, i njihov ekonomski status, materijalni status, moramo revidirati u periodu koji je pred nama. Naši odgajatelji i nastavnici moraju imate mogućnosti da žive kvalitetan život.”

U saopštenju navode i svoja očekivanja vezano za povećanje plata prosvjetnim radnicima.

“Od resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo očekujemo da s riječi pređu na djela, otvore pregovore o povećanju plata i pokažu da su unaprjeđenje kvaliteta odgoja i obrazovanja njihov prioritet te da je ulaganje u odgoj i obrazovanje investicija, a ne trošak”, naveli su iz Sindikata.

Sindikat smatra da bez povećanja plata, osiguranja boljih uslova rada i zaštite života i zdravlja prosvjetnih radnika nema ni kvalitetne reforme obrazovanja.

U saopštenju navodi i da će se: “S tugom i sjetom, minutom šutnje, učenjem Fatihe i svako u skladu sa svojim svjetonazorom, prosvjetni radnici u FBiH će se tačno u 12:00 sati 5.10.2021. godine, sjetiti svojih kolega i kolegica koji su tokom pandemije COVID-19 izgubili svoje živote.”

GODISNJICA
MARKETING