Portal 072info

Singapur ima najbrži internet u svijetu, Jemen najsporiji, a evo gdje je BiH

Najbrži internet na svijetu ima Singapur, a najsporiji Jemen, pokazalo je najnovije istraživanje provedeno među ukupno 189 zemalja svijeta.

Za “skidanje” filma u HD rezoluciji u Srbiji u prosjeku treba nešto manje od sat i po, u Singapuru ni 19 minuta, a u Jemenu više od dva dana, objavio je danas britanski cable.co.uk nakon analize podataka koje je prikupila istraživačka grupa M-Lab.

Makedonija je 59. na planeti po brzini interneta, Bosna i Hercegovina 61., Crna Gora 71., a Albanija 78., pokazala su testiranja.

Mađarska je na 15. mjestu globalne liste, Rumunija 18., Slovenija 25., Bugarska 27., a Hrvatska odmah iznad Srbije, na 40. mjestu s brzinom od 12,57 Mbps.

Inače, tokom 12 mjeseci do 10. maja ove godine širom svijeta provedeno je više od 63 miliona testiranja brzine interneta.

Testovi su pokazali da najbrži internet ima Singapur, u prosjeku 55,13 Mbps, što je dovoljno za preuzimanje 7,5 GB HD filma za 18 minuta i 34 sekunde. Skidanje istog filma u Jemenu, zemlje koja je posljednja na listi i koja ima prosječnu brzinu od samo 0,34 Mbps, potrajalo bi više od dva dana.

Švedska, Tajvan, Danska, Holandija i Latvija bilježe prosječnu brzinu veću od 30 Mbps, što britanska regulatorna agencija za telekomukacije Ofcom definiše kao “super brzinu”.

Istovremeno 139 zemalja ima prosječnu brzinu interneta ispod 10 Mbps, što je, prema Ofcomu, minimalna brzina koja može da odgovori potrebama tipične porodice.

Među 30 zemalja s najbržim internetom uglavnom su države Evrope i Azije, dok je u Africi više od polovine zemalja s najslabijim performansama, objavio je cable.co.uk koji pruža savjetodavne usluge o britanskim provajderima interneta, TV i telefonije.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box