Portal 072info

Singapur koristi uređaje za praćenje koronavirusa

Screenshot 7 271

Singapur je počeo koristiti Bluetooh uređaje za praćenje kontakta koji si dio mjera za sprečavanje širenja koronavirusa. Takozvani TraceTogether tokeni su alternativa za aplikaciju za praćenje kontakta koju je vlada namijenila smartphoneima. Tokene će koristiti ljudi koji ne posjeduju ili ne žele koristiti mobitele.

Ipak, TraceTogether je izazvao zabrinutost zbog ugrožavanja privatnosti. Prve zalihe uređaja se dijele rizičnim grupama, odnosno starijim ljudima koji imaju malu ili nikakvu pomoć porodice ili koji imaju problema s kretanjem.

Tokeni sadrže unikatne QR kodove te baterije koje traju do devet mjeseci. Funkcionišu tako što razmjenjuju Bluetooth signale s drugim tokenima u blizini ili sa smartphoneima na kojima je instalirana pomenuta TraceTogether aplikacija.

Korisnici će biti upozoreni ukoliko se nađu u blizu nekoga ko je zaražen koronavirusom. Ako bude potvrđeno da su zaraženi, podaci s tokena će biti preuzeti.

Vlada je odbacila tvrdnje o kršenju privatnosti korisnika tvrdeći da tokeni nisu dizajnirani za praćenje kretanja. Također, navedeno je da će prikupljeni podaci biti šifrovani i čuvani u memoriji tokena maksimalno 25 dana.

Podaci se ne mogu prikupljati bežičnim putem jer tokeni nisu povezani s internetom niti imaju mogućnosti telefona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 1
    Share
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Mikrobiolog Jelena Nastasić Femić: Prestati sa psihološkim pritiskom na ljude, virus postoji i svi trebamo poštovati preventivne mjere

072info

Erdogan i Merkel razgovarali o saradnji u borbi protiv koronavirusa

072info

Bizarno: Pokušali oteti tijelo pacijentice preminule od COVID-19

072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME