Portal 072info

Sinopharm vakcina učinkovita 79 posto, proizvođač traži odobrenje u Kini

Screenshot 2 1820
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vakcina koju je razvila China National Biotec Group (CNBG) učinkovita je 79,34 posto u zaštiti ljudi od COVID-19, i kompanija traži regulatorno odobrenje za opću javnu upotrebu u Kini, rekao je proizvođač u srijedu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Stopa djelotvornosti, temeljena na privremenoj analizi kliničkih ispitivanja faze 3, niža je u odnosu na 86 posto za istu vakcinu što su Ujedinjeni Arapski Emirati objavili 9. decembra, na temelju preliminarnih podataka iz tamošnjih ispitivanja.

Glasnogovornica kompanije odbila je objasniti različite postotke i rekla je da će detaljni rezultati biti objavljeni naknadno, prenosi Reuters.

Došlo je do fragmentarnog objavljivanja podataka o djelotvornosti za kandidate za kineske proizvođače vakcina COVID-19, koje mnoge zemlje u razvoju razmatraju za kampanje masovnih imunizacija.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi različiti rezultati mogli narušiti povjerenje u te vakcine.

Turski istraživači rekli su u četvrtak da je njihov privremeni rezultat vakcina COVID-19, razvijenog od strane kineskog Sinovac Biotecha, pokazao učinkovitost od 91,25 posto, dok je istog dana zabilježeno zbunjujuće očitavanje iz Brazila koji je rekao da je učinkovitost kineske vakcine između 50 posto i 90 posto.

CNBG vakcina je među pet najnaprednijih kandidata iz Kine u smislu razvoja i koristi se u državnom programu za hitne slučajeve u kojem je od jula vakcinisano stotine hiljada ljudi.

CNBG, podružnica kineske Nacionalne farmaceutske grupe (Sinopharm) koju podržava država, ima još jednu vakcinu u kasnim fazama ispitivanja, a obje su odobrene za hitnu upotrebu u Kini, iako studije nisu dovršene.

Nakon postupka doziranja od dvije doze, svi su primatelji vakcine stvorili visoke titre (koncentracije) antitijela, a stopa serokonverzije (prizvodnje) neutralizirajućih antitijela dosegla je 99,52 posto, prenosi Xinhua.

Rezultati udovoljavaju zahtjevima tehničkih standarda Svjetske zdravstvene organizacije i standardima utvrđenim od strane kineske Nacionalne uprave za medicinske proizvode (NMPA), navodi kineska državna novinska agencija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME